IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 юли

08:04 | 21.07.09 г.
Преглед на печата за 21 юли

България работи зле за привличане на инвестиции
в. Сега

България почти не полага усилия, за да привлече чужди инвестиции. Това се налага като извод от доклад на Световната банка. В него се прави преглед как работят съответните национални ведомства в 181 държави и се оказва, че ние сме на дъното на класацията за Стария континент.
По принцип 70% от държавите в света пропускат възможността да привлекат достатъчно инвестиции и да създадат нови работни места, а това е особено важно в условията на всеобща икономическа криза, пише в доклада. Основната причина е, че не се предоставя точна и навременна информация на потенциалните инвеститори. Само 10 от националните агенции в света работят както трябва, като първенец е австрийската.

Предвиждат спад на цените в туризма, но догодина
в. Новинар

Хотелиерите могат да намалят цените през следващото лято с около 30 процента. Това заяви в понеделник зам.-председателят на Съюза на собствениците на Златни пясъци Койчо Койчев. Отстъпката ще бъде предложена първо на туроператори, с които сега вървят преговорите за сезон 2010, добави Койчев. Причина за драстичния спад е финансовата криза, заради която туристическият сезон в България се очаква да е един от най-слабите от последните няколко години насам.
По думите му от началото на туристическия сезон у нас са затворили 17 хотела. Очаква се в първата седмица на август броят им да се увеличи, тъй като няма желаещи да почиват в тях, предупредиха от Съюза на собствениците на Златни пясъци.

Необслужваните договори по лизинг се увеличават
в. Дневник

Необслужваните договори за лизинги на транспортни средства се увеличават и през второто тримесечие на тази година, което води и до изземване на активите, които не се изплащат. Най-много сред тях са леките автомобили, показват наблюденията на различни участници на пазара. "Тенденцията се наблюдава и при физически и при юридически лица", заяви Пламен Минев, главен изпълнителен директор на "Уникредит лизинг". Увеличение има и в броя на офертите за вторична продажба на активи, които са били обект на изплащане, според справка в специализирания сайт buyback.bg. В началото на миналия месец предложенията бяха 450, а в началото на юли те са 640, посочи Иван Димов, маркетинг мениджър на компанията, управляваща сайта.

Квотата на България в МВФ може да нарасне със $72 млн.
в. Дневник

Квотата на България в Международния валутен фонд може да нарасне със 72.5 млн. долара до малко над 1 млрд. долара. Това ще стане, ако в началото на август членките на фонда одобрят решението за емитирането на специални права за тираж (СПТ - виртуалната валута на МВФ) на стойност 250 млрд. долара. Първата стъпка от тази процедура беше направена в понеделник, след като ръководството на МВФ одобри емисията. Това означава, че България ще увеличи тавана на средствата, които може евентуално да ползва от фонда. За всяка държава тя е 12 пъти квотата й, като за страната ни ще стане над 12 млрд. долара.

Кризата глътна и пендарите
в. Стандарт

Народът извади бабините пендари, за да оцелее в кризата. Златарските ателиета не смогват да изкупят всички ценности, които им предлагат закъсали българи. Изкупната цена на грам злато падна до 19-21 лева, показа проверка на "Стандарт". Пендарите са по-скъпи, ако са по-стари. Турските златни монети са предавани от баби на дъщери и внуци и се пазят като реликви. Щом хората посегнаха и на тях, значи положението е наистина тежко, коментират златари. За пара от 7 грама столични ателиета плащат до 240 лв. В същото време грам от ценния метал се продава за петдесетачка. Търсене обаче няма.

Искат 5000 евро банкова гаранция за камион
в. Стандарт

Транспортните фирми да осигуряват по 5000 евро банкова гаранция за всяко превозно средство, с което разполагат. За това ще настояват от сдружението на автомобилния транспорт (БАСАТ) пред новото правителство, съобщи шефът на браншовата организация Миролюб Столарски. В момента съществува изискване всяко превозно средство да е гарантирано с 5000 евро, но по баланс. Това дава възможност за спекулации и много фирми реално не разполагат с декларираните средства. По този начин се ощетяват коректните дружества, твърдят от бранша. Другата мярка, която ще предложат от БАСАТ на новото правителство, е да се затегне контролът и изискванията при регистрация на нова транспортна фирма, каза Столарски.

Средно 31 минути отнема посещение в община
в. Сега

Средно по 31 минути отделят гражданите, за да бъдат обслужени в общините. Това сочи проучване на "Галъп интернешънъл" в 10 общини. 18 минути отиват за чакане, а около 14 минути - за обслужване на гише. Това не е съвсем редно, защото според европейските стандарти времето за обслужване трябва да е по-дълго от времето за чакане, коментираха анализаторите от "Галъп".
Най-бързо обслужват клиентите си в община Монтана - средно за 23.6 минути, а най-дълго - в община Варна (общо 40.1 минути).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още