IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Софийска вода“ губи 60% от водата в мрежата си, потребителите я плащат

Целта на компанията е този дял да се понижи до 55% до края на годината

17:55 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
„Софийска вода“ губи 60% от водата в мрежата си, потребителите я плащат

Според отчета на „Софийска вода“ за 2008 г. загубите на вода при преминаването по водопроводната мрежа са били около 60% от цялото подадено към мрежата на компанията количество.

По думите на главния изпълнителен директор на дружеството Иван Иванов, цитиран от БТА, целта за тази година е до края й те да се намалят до 55%. Това ще става с подмяна на водопроводната мрежа, на водомерите, както и с понижаване на налягането на подаваната вода. Загубите на вода се плащат от битовите потребители.

„Софийска вода" през 2008 г. е изградила 35 км нови водопроводи и 4 км канализационна мрежа, се казва в изнесения днес отчет на дружеството пред съветниците от комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет.

За първото 6-месечие на тази година „Софийска вода" е инвестирала 21,3 млн. лв., като от тях 8,6 млн. лв. са за водопроводна мрежа, 4 млн. лв. - за канализация, 4,4 млн. лв. - за инвестиции в пречистването на водите. Изградени са 18 км. нови водопроводи и над 2 км канали.

В момента се извършват капиталови дейности за общо 12 млн. лв., които включват изграждане на 11,3 км. водопроводна и 4,4 км канализационна мрежи. От края на август започва изграждането на нови 2,3 км водопроводна и 823 м канализационна мрежи, като инвестицията е за още 2 млн. лева.

През тази година в капиталовите разходи на „Софийска вода" е включено изграждането на нови водопроводи в кварталите „Бенковски“, „Модерно предградие“, „Слатина“, местностите „ВЕЦ Симеоново“, „Гърдова глава“, „Самоковско шосе", „Симеоновско шосе“, „Сливница", „Горубляне“, а също и в части от „Лозенец“ и „София-Център“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още