IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижиха дългосрочния кредитен рейтинг на Еврохолд България

Краткосрочният кредитен рейтинг e потвърден на bgP-2, а перспективата е стабилна

16:30 | 20.07.09 г.
Понижиха дългосрочния кредитен рейтинг на Еврохолд България

Национална агенция за кредитен рейтинг АД (НАКР), асоцииран партньор на Moody’s Investors Service в България, понижи дългосрочния местен кредитен рейтинг на Еврохолд България АД на bgA3 от bgA2, съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

Краткосрочният кредитен рейтинг е потвърден на bgP-2, а перспективата е стабилна.

Местните рейтинги на НАКР представят мнението на агенцията за сравнителната степен на кредитен риск на дружествата в границите на България. При анализа се оценява възможността и готовността на дадено предприятие да погасява финансовите си задължения напълно и навреме.

Промяната на рейтинга отразява възможното влошаване на финансовите показатели на някои от ключовите дъщерни дружества на Еврохолд България в средносрочен план и техния ефект върху генерираните от холдинга парични потоци.

Застрахователното подразделение на холдинга Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) вече отчете по-слаби резултати през 2008 г., дължащи се предимно на оперативни предизвикателства като по-високи изисквания към резервите, загуби от обезценки и неблагоприятно развитие на щетите.

Очакванията на ЕИГ са да завърши и 2009 г. със загуба преди данъци, лихви и амортизации, ограничавайки по този начин ползата от доскоро най-съществения източник на парични средства за Еврохолд България.

Продажбите на автомобилното звено на холдинга са силно засегнати от настоящата икономическа криза, което в допълнение с ефектите от провежданото придобиване на Авто Юнион ще доведе до повишени нива на финансова задлъжнялост в сравнителен план.

Въпреки че групата има готово решение за дългосрочно уреждане на най-належащите заеми, планираните нови придобивания в сегмента, за които е осигурено дългово финансиране, също влияят на рейтинга.

От друга страна НАКР отчита големия потенциал за растеж в бизнес микса на Еврохолд България, базиран на регионалното му присъствие и интегрираната стойностна верига „продажби на автомобили – лизинг – застраховане” плюс оперативен лизинг и допълнителни услуги.

Еврохолд България има възможност да излезе от икономическата криза с по-силна конкурентна позиция в някои от ключовите си сегменти – като регионална застрахователна група и най-голям и диверсифициран автомобилен дилър в България. Ръководният екип притежава огромен опит в прилагането на избраната стратегия за растеж чрез придобивания, се казва още в съобщението на НАКР.

Холдингът притежава и няколко неключови бизнеса, които се планира да бъдат продадени. Тези фактори подкрепят инвестиционното ниво на кредитния рейтинг на Еврохолд България, дори в случай че оперативните парични потоци на групата през следващите 6-12 месеца бъдат по-слаби.

Днес книжата на Еврохолд България добавиха 2,8% до 1,07 лева при обем от 11 863 броя акции.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още