IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Премийният приход по Автокаско намалява с 13,3% през май на годишна база

За същия месец Гражданска отговорност отчита 27% ръст на премийния приход на годишна база

10:08 | 17.07.09 г.
Премийният приход по Автокаско намалява с 13,3% през май на годишна база

Премийният приход по застраховка "Автокаско" намалява с 13,3% на годишна база до 47,4 млн. лв. за май, показват изчисления на Investor.bg на база данни на Комисията за финансов надзор. Това е най-големият спад на годишна база от началото на 2009 г., след като за януари приходите по застраховката дори имаха ръст от 6%.

Отново за май на годишна база премийният приход по застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите" се увеличава с 27% до 25,3 млн. лв.

За сравнение през 2008 г. ръстът на годишна база при гражданската отговорност беше 24%, а при Автокаско - 23,3%, но през 2009 г. има силно разминаване в развитието на двата застрахователни продукта.

Причините за по-малкия премиен приход от Автокаско са комплексни. Тук влизат намаление с около 50% в продажбите на нови и стари автомобили. Също така в последните месеци някои застрахователни компании въведоха отстъпки по застраховка Автокаско. Съществуващият автомобилен парк е овехтял за последните 12 месеца и оценката му е по-ниска, откъдето и премиите намаляват. Също така кризата принуждава някои собственици да се откажат от застраховката, тъй като тя не е задължителна.

За ръста на премийния приход при застраховка Гражданска отговорност основна роля играе повишението на цените, което на годишна база е около 30%. Застраховката е задължителна и поради това продажбите не са толкова чувствителни към цената.

Промяната на застрахователния пазар е осезаема, като Гражданска отговорност ще има все по-голяма тежест в приходите и печалбата на общото застраховане спрямо намаляваща роля на застраховка Автокаско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още