IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 юли

08:07 | 17.07.09 г.
Преглед на печата за 17 юли

ЕК призна безсилието си за бързи промени в България
в. Сега

Брюксел за първи път призна безсилието си да постигне чрез натиск бързи резултати в България. "Очакваните дълбоки промени могат да дойдат само отвътре в българското общество", пише Еврокомисията (ЕК) в проектодоклада си, който ще бъде огласен официално идната сряда. Тя посочва, че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) е "помощен инструмент" и че не е върхът, защото "не може да замени ангажимента на българското общество и неговата политическа класа".

Данъчните са укривали от прокуратурата измами с ДДС
в. Сега

Националната агенция за приходите (НАП) не е изпълнявала задължението си да уведомява прокуратурата при установяване на данни за извършени престъпления. Тя е предала на правосъдието едва 16% от фирмите, уличени в укриване на ДДС. Това става ясно от одит на Сметната палата, публикуван на сайта й.
Докладът оценява работата на НАП по събиране на ДДС през 2006 г. и 2007 г. През това време ведомството бе управлявано от Мария Мургина, която в момента е обвиняема за оказване на принуда върху данъчни служители и невярно попълнени декларации пред Сметната палата.

Отчитат сериозен спад в шивашката промишленост
в. Новинар

Шивашката промишленост отбелязва спад в поръчките от 25 процента за сезона есен-зима 2009 – 2010 г. Броят на заетите в брашна е намалял с 20 000 от 2007 г. насам, коментира в четвъртък председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) Валерия Жекова. По думите им браншът е пострадал най-силно вследствие на икономическата криза, защото хората са се лишили първо от покупката на облекла.
Потреблението намаля, търговците започнаха по-слабо да зареждат магазините, допълни Жекова. През 2006 – 2007 г. в шивашкия сектор са работили 170 000 души, а по официална статистика през 2008 г. заетите са били 150 000, т.е. с около 15 процента по-малко.

956 000 непотърсени лева чакат жертвите на престъпления
в. Новинар

Едва 44 000 лв. от общо 1 млн. във Фонда за компенсация на пострадали от престъпления са били използвани по предназначение през последната година. Това обясни пред „Новинар” в четвъртък експертът в Министерството на правосъдието Юлия Меранзова. Според данните 956 000 лв е сумата, която може да бъде оползотворена, но залежава във фонда. Хората не са много запознати с правата, които имат по закон, и рядко се обръщат към институциите за помощ, обясни тя.

Заради регионалните депа таксите смет на места ще се вдигнат в пъти
в. Дневник

Заради закриването на общинските сметища в страната (което трябваше да се случи до днес) и транспортирането на отпадъците догодина такса смет ще се увеличи 3-4 пъти в някои общини, прогнозира председателят на Националното сдружение на общините в България Дора Янкова, цитирана от "Фокус".

Таксата за депониране, която ще трябва да плащат общините, пренасочващи отпадъците към готовите вече 30 регионални депа, също ще се увеличи драстично, каза изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. В момента за депониране на тон боклук на общинските сметища те плащат по 2-3 лв., а таксата за депониране в модерните регионални депа е десеторно по-голяма, посочи тя.

Плащаме само в банка жилището
в. Стандарт

България трябва незабавно да забрани плащането на ръка при сделки за имоти. Това е една от ключовите препоръки, които Брюксел отправя към нас в годишния си доклад. Документът ще бъде огласен на 22 юли. Според експертите от Еврокомисията плащането на имоти в брой създава големи предпоставки за корупция и пране на пари. "Подозирани в престъпления бандити и висши чиновници по този начин прикриват произхода на парите си", гласят мотивите на ЕК.

България иска да получава газ от "Син поток"
в. Дневник

"Булгаргаз" е поискала от "Газпром" с новия договор за доставки да й бъде разрешено получаването на руски газ и от други източници, в случай че Украйна спре доставките за Европа. Това съобщи изпълнителният директор на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) Галина Тошева, чието дъщерно дружество е газовата компания, пред журналисти във Велинград. Тя посочи като възможен източник газопровода "Син поток" за доставки на синьо гориво от Русия по дъното на Черно море за Турция. Преди два месеца държавният газов монополист предложи на "Газпром" проектодоговора и бяха създадени работни групи за преговори.Тошева обясни, че до момента "Газпром" не е отговорил на българското предложение.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още