IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 30 фирми са заявили интерес за строеж и експлоатация на тунела Шипка

Българските компании, заявили интерес, са четири (две от тях в консорциум с чужди фирми)

19:30 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Над 30 фирми са заявили интерес за строеж и експлоатация на тунела Шипка

Общо 32 фирми са заявили до 15 юли инвеститорски интерес за строителство и експлоатация на проекта „Тунел Шипка”, съобщиха от Национална агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ).

В писмата си потенциалните инвеститори са приложили общо представяне, както и описание на опита си в тунелното строителство и използваните за целта технологии и техника.

Заявленията не включват финансови аспекти на проекта, не се оценяват и не ангажират нито заявителите, нито НАПИ с евентуално бъдещо решение за участие в концесионна процедура.

С инициативата за заявяване на интерес агенцията създава международна публичност на проекта, което би увеличило шансовете за успешна концесионна процедура, се посочва в съобщението на НАПИ.

Броят на заинтересуваните чуждестранни фирми значително надвишава броя на българските, което се компенсира от заявленията на сдружения, обявили българските си партньори, посочват от НАПИ.

Към края на септември или началото на октомври фирмите, заявили интерес, ще бъдат поканени на информационна среща, на която ще бъдат запознати детайлно с проекта и ще бъде организирано посещение на място.

Пълният списък с фирмите, заявили инвеститорски интерес към проекта, може да се намери на страницата на НАПИ. Сред тях има по една компания от САЩ, Чехия, Франция, Хърватска и Германия, две от Словакия, по три от Австрия и Испания, по четири от Италия и България, пет от Гърция и 6 от Турция.

Българските фирми, заявили инвестиционен интерес, са Холдинг "Пътища" и Геотехмин ООД и два консорциума - между българската Energoproekt Hydropower AD и канадската Sweco Group и между Трейс-Станилов и канадската SNC Lavalin.

В края на миналата година министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов обясни, че за проекта няма източник на финансиране и още тогава бе предложено да се стартира процедура за заявяване на инвеститорски интерес. 

Целта на тунела с дължина от около 3,2 км е да облекчи движението от централните части на Северна и Южна България през прохода „Шипка”. Засега няма яснота каква ще е приблизителната стойност на проекта.

По план широчината на тунела, който ще е с две ленти, трябва да е 10 м, а височината му 4,8 м. Преди повече от година се смяташе, че през 2009 би могло да започне изграждането на подходите, а през 2010 да се обяви концесия. Предвид развитието на нещата до момента, явно тези срокове ще се удължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още