IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БФБ уличи посредници, че се "отклоняват от подадените клиентски поръчки"

Двама от членовете на борсата са задължени, а други трима - предупредени да вземат мерки

18:01 | 16.07.09 г.
БФБ уличи посредници, че се "отклоняват от подадените клиентски поръчки"

Съветът на директорите на БФБ-София наложи санкция „предупреждение“ на ТБ Банка Пиреос България АД, ИП Бора Инвест АД и ИП Бул Тренд Брокеридж АД, съобщиха от пазарния оператор.

БФБ-София също така задължава ТБ Уникредит Булбанк АД и ИП Капитал инженер проект ООД да предприемат конкретни мерки, необходими за отстраняване на допуснатите нарушения и да предприемат мерки за недопускане на същите грешки в последващата дейност.

Санкциите са по реда на чл. 126, ал. 1 във връзка с чл. 129, ал. 1 от старият правилник на БФБ, одобрен на 5 декември 2007 г., Санкциите са и за констатирани нарушения на чл. 34, т. 3 от стария правилник.

Нарушенията са направени в края на 2008 г., когато все още действал старият правилник на БФБ-София, който вече не е достъпен в уеб страницата на борсата.

Справка на Investor.bg показа, че чл. 126 ал. 1 гласи: „Нарушения установени по реда на чл. 222 от ЗППЦК, чл. 128 от ЗПФИ или чл. 41 от ЗПЗФИ нарушения на същите или актовете по прилагането им от КФН“.

Чл. 129 ал. 1 повелява, че БФБ-София може да задължи съответното лице да предприеме конкретни мерки, необходими за отстраняване на допуснатите нарушения, както и да наложи санкции, като например предупреждение, временно отстраняване от борсова търговия, парична глоба и други.

Санкциите на БФБ са за констатирани нарушения на чл. 34, т. 3 от стария правилник, който гласи че посредниците нямат право „да се отклоняват от подадената поръчка, освен ако отклонението е в явен интерес на клиента“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още