IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 юли

08:05 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 юли

Сп. "Форин полиси": България вече не е стабилна

в. Дневник

България вече не е стабилна страна, а е преминала в категорията "гранични" държави, за които се смята, че могат да изпаднат в рискова ситуация заради икономически или социални условия. Това сочи годишният индекс "Провалени държави" на сп. "Форин полиси" (Foreign policy), публикуван в последния брой на изданието. Миналата година България е била на 131-во място, а сега е на 128-мо (и двете класации включват 177 държави, като позиция номер едно е за най-провалената страна).

Фермери вече поставят исканията си към новия министър

с. Дневник

Две седмици преди Бойко Борисов да обяви новото правителство от Асоциацията на земеделските производители са направили профил на министъра, който очакват да оглави агроведомството."Не заставаме зад конкретни имена, а предлагаме виждането си за администратора, който ще представлява сектора", заяви председателят на асоциацията Ивайло Тодоров. Преди изборите браншовиците посочиха девет области, в които се налагат спешни реформи за преодоляване на проблемите. Те поискаха бързо размразяване на средствата по програма САПАРД, прозрачност в работата на администрацията и реална агростатистика, която да бъде в полза на поризводителите.

"ИнБев" влага 15 млн. евро в оборудване в "Астика"

в. Дневник

Концернът "Анхойзер-Буш ИнБев" (Anheuzer-Busch InBev), който притежава повдивската пивоварна "Каменица" и поделението й в Хасково "Астика", инвестира през тази година 15 млн. евро в ново оборудване. Проектът се реализира в Хасково и включва поточна линия за стъклени бутилки плюс модерна складова площ, съобщи Раймонд де Вирман, производствен директор на коцерна за Балканите. Производственият директор отказа да коментира информацията за евентуално изтегляне на международния концерн от Източна Европа, разпространена от световните агенции преди месец.

Увеличават се полетите с нискотарифните компании

в. Новинар

Пазарният дял на нискотарифните авиокомпании се е увеличил с над 50 процента през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2008 г., сочат данни за пътническите превози на летище София. Делът на нискотарифните линии вече е 26,5 процента спрямо този на останалите авиопревозвачи. Според експерти причината за това е в ниската цена на билетите. Според данните все повече хора избират да летят до морската столица, вместо да се придвижват с влак, кола или автобус, тъй като времето за пътуване се намалява значително.

Отказват се от кредити заради високите лихви

в. Стандарт

Много от първоначално одобрените от банките клиенти се отказват от тегленето на кредит, казаха за БТА от консултантската компания Кредит център. Около 26% от отказалите се от кредит го правят, защото са купили имот със свои средства, но преди това са проучвали и възможността за заем.

За сравнение през миналата година те са били само 4%. Сега всеки пети се отказва от кредит заради високите цени, докато миналата година това е направил всеки трети. Високите лихви по ипотеките - над 10%, са причина една четвърт от кандидатите за заем да се отказват от него. Заради намаляването на доходите 16% не са взели пари от банка след първоначално одобрение.

Военните купиха скъпи жилища и в Карлово

в. Сега

Министерството на отбраната е закупило на много по-високи от пазарните цени жилища и в Карлово. Това се вижда от справката, която публикува на интернет страницата си военното ведомство.

В Карлово МО е сключило договори за покупката на 23 апартамента с "Донатекс и Ко". Средната продажна цена по договор е 511.86 евро без ДДС на квадрат. В момента една от големите агенции за недвижими имоти в региона "Имот инвест" продава апартаменти ново строителство и обзаведени кухни и бани на цени от 400 и 420 евро квадрата. МО е дало средно по 5000 евро повече за едно жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още