IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 юли

08:02 | 15.07.09 г.
Преглед на печата за 15 юли

Агенцията по туризъм отчита над 7% спад на туристите през юни
в. Дневник

Броят на туристите, пристигнали в България през месец юни, е с 7.6% по-малко, сравнение с юни 2008 г.. Това показват данните на агенцията по туризъм, съобщени от председателя й Анелия Крушкова пред агенция "Фокус".

Сериозно намаляват и посещенията от Европа, които представляват около 70% от всички. За юни агенцията отчита намаление от 5.2 на сто при тях. "Ситуацията е много динамична, резултатите се променят всяка седмица", отбеляза Крушкова.

По данните на агенцията спадът на гостите на най-важните пазари като Германия например е 10%. От Русия са дошли 7.3 на сто по-малко туристи. Сериозно намаление има и на гости, дошли от региона. За Сърбия той е 30%, за Гърция- 11.3 на сто, а за Македония- 4%.

Повече от половината българи не знаят какво пише в Закона за етажната собственост
в. Дневник

Законът за етажната собственост се посреща с недоверие в обществото и ще остане на хартия, без възможност да бъде прилаган, показва анализ на агенция "Алфа Рисърч", направен въз основа на проучване на агенцията.

Според изследване на агенцията 54% от хората не знаят какво пише в закона. Близо 2/3 от анкетираните, които са запознати с документа, не искат да участват в юридическо лице, което да представлява собствениците в блока или кооперацията. Над 60% от анкетираните са против въвеждането на колективни сметки за битовите услуги, а повече от 40% смятат, че е най-добре блоковете и кооперациите да се управляват срещу заплащане от домоуправител, избран измежду собствениците. Българите са готови да плащат само между 4 и 8 лв. месечно за поддръжка на общите части на жилищните сгради.

БТК тайно спазарила имоти
в. Стандарт

Имоти за милиони е спазарила БТК. От началото на годината досега телекомът е сключил предварителни договори за продажбата на около 80 недвижимости за сумата от 100 млн. евро, съобщи наш седмичник. Сред спазарените са телефонните палати във Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, централният офис на БТК в столицата, софийски имоти на ул. "Оборище", бул. "Вапцаров" и др. Договорките са станали без съгласието на Министерството на транспорта, което държи т. нар. златна акция. На събрание на телекома държавата се противопостави на продажбата на сградите и оспори в съда създаването на отделно дружество "БТК имоти", което да управлява и продава недвижимостите.

60% от хотелите в страната са празни
в. Сега

В годишен план 60% от легловата база на хотелите в страната остава празна, заяви Румен Драганов председател на Института за анализи оценка на туризма. Според него това е свързано с изключителна неефективност на туристическия отрасъл. „Не може да има хора, които да работят три месеца в годината и девет месеца да стоят и да чакат работа. Именно заради кадрите е много ниско качеството на туристическата услуга", смята той. Другата причина е, че ефективността на инвестицията в туризма е малка. „Ние виждаме, че с тази ниска заетост на легловата база практически не могат да бъдат изплащани кредитите. Затова и в разгара на сезона все още има затворени хотели, които няма да отворят изобщо през лятото", допълни Драганов.

Новата власт ще има висш чиновник за еврофондовете
в. Сега

ГЕРБ готви създаване на държавна агенция, която да контролира усвояването на европейските фондове и да поддържа комуникацията с Брюксел, издадоха източници от партията вчера. Все още се умува дали структурата ще е директно подчинена на бъдещия премиер Бойко Борисов, или ще е към финансовото министерство.

"ГЕРБ действително заяви, че ще премахне поста вицепремиер по еврофондовете, но никога не сме обявявали, че няма да има контрол над европарите под друга форма", добавиха източниците от партията.

Кметове на бунт срещу държавата заради боклука
в. Сега

Кметовете открито се опълчиха на държавата и масово отказват да изпълнят разпорежданията й за боклука. Утре екоминистерството затваря 76 общински сметища и налага строги ограничения над други 115. Това означава, че редица общини ще трябва да извозват боклука си в други депа, които се намират на 80-100 км.

Проблемът е, че България е поела ангажимент пред ЕК от 16 юли 2009 г. боклукът да се извозва само в регионални лицензирани депа, но досега са изградени само 27 вместо нужните 56. Ако не се спази срокът, страната ни е заплашена от солидни глоби.

Общинските служители станали любезни, а корупцията намалявала, според проучване
в. Дневник

Ниско ниво на корупция в общинската администрация и любезни и отзивчиви служители са хубавите новини от направеното проучване на агенция Еврика, съобщи нейният управител Иван Игов. Минусите са, че не съществува добра връзка между администрацията и гражданското общество, както и затрудненото ползване на административни услуги от хората без образование и неговорещите български език, посочи той.

Изследването е направено в рамките на проект "Прозрачност и публичност на действията на областните и общинските администрации - гаранция за почтенно и добро управление". Той се изпълнява по оперативна програма "Административен капацитет" и се финансира от европейския социален фонд с 330 хил. лв. В проучването са анкетирани 1700 души, равномрно разпределени на територията на цялата страна. Проектът се осъществява от фондация за прозрачни регламенти.


Избраха двама нови конституционни съдии
в. Новинар

Зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков и Стефка Стоянова от Върховния административен съд (ВАС) бяха избрани вчера за конституционни съдии на общо събрание на магистратите от ВКС и ВАС. С убедително мнозинство от 90 от общо 152 Ненков зае поста в Конституционния съд. Щеше да ме заболи, ако моите колеги не бяха оценили това, че дадох 30 години на съда, каза Ненков. Стефка Стоева получи 94 гласа. На всеки три години квотите на президента, парламента и съдебната власт в КС се обновяват, като се сменя по един представител за следващите девет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още