IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Търсенето на картел при банките е демонстративна показност

Банките у нас от години работят в условията на изключително остра конкуренция помежду си, подчертават от БНБ

16:13 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ: Търсенето на картел при банките е демонстративна показност

Като демонстративна показност определиха от Българска народна банка (БНБ) усилията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за провеждане на антимонополно разследване в сектора.

„Българската банкова система е един от най-строго регулираните сектори в българската икономика“, се казва в коментар на централната банка по повод предприетите мерки от КЗК.

За да събере доказателства по съмненията си за картелно споразумение при образуването на лихвите по кредити и депозити, регулаторният орган наскоро извърши проверка и изземване на документи от офиса на Асоциацията на банките в България (АББ).

„БНБ осъществява стриктен банков надзор и разполага с ежемесечни данни за състоянието на всяка една банка поотделно и на банковата система като цяло. Тази информация е общодостъпна чрез интернет страницата на БНБ и гарантира публичност и прозрачност на текущото състояние на банковия сектор у нас и на резултатите от неговата работа“, допълват от финансовата институция.

Според БНБ банките у нас от години работят в условията на изключително остра конкуренция помежду си. „Именно тази видна за цялото българско общество професионална конкуренция е гаранция за липса на каквото и да е споразумение между банките за поддържане на предварително договорени лихвени нива по кредитите и депозитите у нас“.

Ето защо БНБ споделя мнението на Асоциацията на банките в България, че проверката на КЗК в офиса на АББ е съпроводена с нищо неоправдана демонстративна показност, в резултат на която се внушават определени съмнения в публичното пространство. Тази показност нанася удар по репутацията на българската банкова система, за измеренията на който авторите на тази демонстрация очевидно не си дават ясна сметка, допълват от централната банка.

В заключение се настоява за бързи резултати от воденото разследване, които да бъдат оповестени „по същия публичен начин, по който бе направена проверката в офиса на АББ“.

Междувременно от Асоциацията на българските застрахователи, която днес получи потвърждение на глобата си от 2,47 млн. лв. за картел при сключването на „Гражданска отговорност“ в сектора, наложена от КЗК, също оспориха действията на комисията.

Върховният административен съд (ВАС) е подходил формално към съдебния процес и глобите са несправедливи, коментира председателят на Управителния съвет на асоциацията Орлин Пенев, цитиран от БТА. „Тези глоби не отразяват икономическата ситуация в застраховането, защото през миналата година услугата „Гражданска отговорност“ е със 100 млн. лв. загуба.“

Според Пенев няма доказателства за споразумение между застрахователите за размера на полицата, а и наложените глоби не отговорят на пазарния дял на 14-те компании. Санкцията на застрахователните компании, е най-високата в историята на КЗК, добави още Орлин Пенев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още