IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона ще емитира близо 6 млн. броя привилегировани акции

Водещ мениджър по емисията ще е Кей Би Си Секюритиз

15:29 | 14.07.09 г.
Енемона ще емитира близо 6 млн. броя привилегировани акции

Съветът на директорите на Енемона АД е взел решение за емитиране на 5 966 800 броя привилегировани акции, като емисионната стойност и начинът на нейното определяне ще бъдат описани в проспекта на дружеството, съобщи Енемона чрез Бюлетин Investor.bg.

Още през февруари месец дружеството съобщи, че ще емитира привилегировани акции, като по този начин планира да привлече финансов ресурс на стойност 30 млн. лв.

"Решението на Съвета на директорите на Енемона от февруари не е релавантно към днешна дата, тъй като то беше направено при тогавашните пазарни условия, когато очаквахме пазарната ситуация да се влоши", заяви за Investor.bg Прокопи Прокопиев, директор "Корпоративна политика” на Енемона АД.

"Ще целим да привлечем повече средства от обявените по-рано", добави още той, което на практика означава, че емисионната цена няма да е 5 лева, колкото се получава при разделянето на 30 млн. лв. и 5 966 800 броя нови акции.

През февруари Прокопиев коментира за Investor.bg, че набраните средства от привилегированите акции ще бъдат разпределени горе-долу по равно за финансиране на четирите проекта на компанията, обявени още по време на IPO-то. Това са енергиен проект “Ломски лигнити”, проект „Енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса в Северна България”, към който се включва ТЕЦ Никопол, придобиване на активи и дружества за проекти в сферата на енергетиката и преструктуриране на дълговия портфейл.

СД на Енемона е избрал като мениджър на публичните предлагания на привилегированите акции и издаването на варанти* – Кей Би Си Секюритис – Н.В. - клон България.

Миналия месец СД на Енемона реши да бъдат издадени и варанти, като общият брой акции, които ще могат да бъдат записани срещу емитираните варанти, ще е до 5 966 800. Минималната емисионна стойност на една нова акция, която ще може да се запише срещу издадените варанти, ще бъде не по-ниска от 15 лева, като окончателната стойност ще бъде конкретизирана с последващо решение на СД след консултации с мениджъра по емисията и подробно описана в проспекта за публично предлагане на ценни книжа.

Днес акциите на Енемона изгубиха минималните 0,1% до 7,59 лева. 

*Какво представляват варантите?

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още