IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Уникредит Булбанк очаква спадове от 6% на БВП за 2009 г. и 3% за 2010 г.

Предлаганите мерки от бъдещото правителство са доста окуражителни, смятат от банката

12:18 | 14.07.09 г.
Левон Хампарцумян. Снимка: Investor.bg
Левон Хампарцумян. Снимка: Investor.bg

ТБ Уникредит Булбанк АД очаква хватката на рецесията в България да се затегне през 2009 г. и страната да отчете 6% спад на БВП за тази година и понижение от 3% за 2010 г. Това заяви на пресконференция днес Кристофор Павлов, главен икономист на финансовата институция.

Прогнозата на представител на Международния валутен фонд (МВФ) е за свиване на икономиката със 7 на сто за 2009 г., а снощи от Fitch заявиха, че чакат спад от 5,5 на сто.

Според изпълнителния директор на банката Левон Хампарцумян е имало „доста самодоволни управляващи (...), които твърдяха, че българската икономиката е за пример на всички останали, което беше преувеличение“. В същото време от Уникредит Булбанк оценяват като „окуражителни“ заявените от предстоящото правителство мерки за структурни реформи и за усвояването на еврофондовете.

От банката очакват обаче правителството да плати политическата цена от реформите в образованието и здравеопазването, а може би следващите управляващи ще „оберат позитивите“.

Според Павлов трябва да има споразумение с МВФ, „защото то ще осигури време за реформите“.

„Според нас най-лошото за българската икономика предстои и изгледите за възстановяване на икономиката към момента изглеждат неясни и сравнително отдалечени във времето. Разбира се, положителната страна на всичко това е свързана с бързото редуциране на дефицита по текущата сметка до стойности, които пазарите ще бъдат готови да толерират в периода след приключване на глобалната финансова криза”, смята Павлов.

Според него печеливш ход в настоящата ситуация е изграждане на балансиран модел на българската икономика, в който принос има не само вътрешното търсене, но и нетният експорт. „Това означава промяна на стимулите в икономиката, така че да стане възможно прехвърлянето на производствени ресурси от сектори, ориентирани към вътрешното търсене, които се характеризират с редуциран потенциал за по-нататъшен растеж, към експортно ориентирани производства. При това към производства на средно- и високотехнологични продукти, характеризиращи се със средна до висока добавена стойност и ниски трудоемкост и енергоемкост”, заяви Павлов.

Според експертите на банката в последните месеци световната финансова криза вече дава силното си отражение върху България. Доказателство за това е спадът със 17,7% на индустриалното производство на годишна база, като в последните месеци понижението се изостря до 21,1%.

Според Уникредит Булбанк спадът е най-голям при нискотехнологичните сектори като производство на текстил, дървен материал, хартия и др.). Средно- и високотехнолигичните производства като производство на метали, електроника и други отчитат по-малък спад. Най-малко според банката е понижението в ацикличните сектори, като производство на храни, напитки и други стоки за ежедневно потребление. При текстилното производство производителите бързо мигрират към страни с по-евтина работна ръка и тези производства не могат да бъдат защитени ефективно, но производства, които след кризата ще работят, трябва да бъдат защитени, счита Кристофор Павлов.

Най-голямо е забавянето в секторите, които се възползваха от бума в инвестициите и кредита, като това са строителството и недвижимите имоти.

Според Уникредит спадът с 85% на годишна база на чуждестранния капитал у нас на годишна база за първите четири месеца на 2009 г. ще се отрази по-тежко на българската икономика, спрямо другите нововъзникващи пазари.

Потреблението отчита спад на годишна база за последните 7 месеца, като е облекчено от намалялата инфлация, но утежнено от влошаващият се трудов пазар. Очакванията на експертите са потреблението да има отрицателен принос за растежа до 2010 г.

Официалните данни са за ръст в заплатите, но това не е вярно, защото не отразяват сивата икономика в някои сектори, считат от Уникредит Булбанк.

В контекста на фиксирания курс от банката очакват дефлационните сили да увеличат интензивността си, като очакванията са за по-бързо потъване на инфлационния индекс.

Ограниченото поле за маневри, свързано с разхлабване на фискалната политика, което беше налице в началото на годината, беше почти изчерпано в последните няколко месеца. Интересно е да се отбележи, че България е една от страните в ЦИЕ, които в най-голяма степен са разхлабили фискалната си политика през последната година.

В момента се наблюдава ситуация на спад в приходите и ръст в разходите на държавата, което налага и ревизия в прогнозата на Булбанк за ръст на БВП в България. За първите 5 месеца на 2009 г. държавният бюджет отчита едва 1% от БВП излишък, спрямо 5% за същия период на 2008 г. и при очакването на Уникредит Булбанк за дефицит от 2,5% няма да има варианти за разхлабване на фискалната политика. Жалко е, че в такъв тежък момент ще се налага редуциране на държавни разходи и че това не бе направено преди време, когато имаше възможност, считат от Уникредит Булбанк.

Помолен да коментира обявения старт на разследване за картел в банковия сектор от Комисията за защита на конкуренцията, Левон Хампарцумян заяви: „Няма картел, а остра конкуренция в сектора“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още