IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 юли

08:44 | 11.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 юли

Банките заподозрени в картел

в. Новинар

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) може да глоби с милиони левове Асоциацията на банките в България, ако докаже, че имат тайно споразумение помежду си за определяне на размера на лихвите по кредитите. Преди няколко дни експерти от антимонополното ведомство са направили обиск в офиса на асоциацията на банките и са иззели документи от последните три години.

Проверката е била направена заради решение на Административния съд. Мотивите за него са били свързани с това, че съществува голяма близост в условията, които предлагат банките за отпускане на кредит, както и близките по размер лихви. От антимонополната комисия отказаха да дадат повече информация по случая, като добавиха, че вероятно резултати от проверките ще има най-рано през следващата седмица.

Атакуват с SMS длъжниците

в. Стандарт

Данъчните вече ще подсещат длъжниците към фиска с SMS-и. Следващата стъпка на служителите от информационния център на НАП щяла да бъде телефонен разговор с клиентите, пропуснали да платят задълженията си към хазната.

В Старозагорско на SMS-атака скоро щели да бъдат подложени 16 физически и юридически лица със задължения над 176 хил. лева, натрупани от неплатени в срок данъци и наказателни постановления. Това съобщиха от териториалното поделение на НАП в Стара Загора.

Ако въпреки SMS-ите и телефонните разговори, дължимите суми не бъдат внесени, данъчните щели да пристъпят към принудително събиране.

ЕК: Не се очаква скорошно пускане на парите по САПАРД

в. Дневник

Все още проучваме изпратената от България информация и до момента няма никакво решение за деблокиране на средствата по САПАРД. Това заяви днес Майкъл Ман, говорител на еврокомисаря по земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел. Информацията съобщи БТА.

"Продължаваме да работим, да проверяваме получената миналия месец информация от България и не мога да посоча дата кога парите могат да бъдат деблокирани. Решение ще бъде взето след анализиране на тази информация и не мога да кажа отсега дали решението ще е положително или отрицателно", изтъкна Майкъл Ман.

"На сегашния етап е невъзможно и да се посочи срок за отговор. Във всеки случай такъв отговор не е предстоящ", добави той.

Говорителят посочи, че се е запознал с изказванията в България, че замразените средства по САПАРД може скоро да бъдат деблокирани.

Строителният бранш се върна в 2006 г.

в. Сега

Статистиката вчера извади куп нови данни за икономиката, които безпощадно показват как глобалната криза все повече мачка страната ни. През май промишленост, строителство и търговия са се свили с двуцифрени проценти спрямо същия месец на 2008 г.

Строителството, което допреди месеци бе основен стопански локомотив в България, се е сринало с почти 14.5% спрямо година по-рано. Като обеми и цени браншът се е върнал на нивата от 2006 г., сочат числата на НСИ. Кризата е ударила най-здраво градежа на апартаменти, хотели, къщи, офиси - сградното строителство бележи почти 20% спад. В същото време при градежа на улици, шосета, мостове, канали, тръбопроводи, съобщителни, ел. и други съоръжения свиването е само с 3% спрямо май 2008-а. Според НСИ данните показват две тенденции - че все повече предприемачи се отказват да вдигат сгради или замразяват започнати постройки поради липса на финансиране и че браншът все повече разчита на проекти за инфраструктрура, защото там има повече пари и поръчки по линия на държавния бюджет и еврофондовете.

80 000 са българските студенти в чужбина

в. Сега

Около 80 000 са българските студенти в чужбина, съобщи директорът на Националния център за информация и документация Ваня Грашкина, като уточни, че данните са от чужди източници и не са официални. Приблизително толкова ученици всяка година завършват средно образование. Според данните на НСИ пък общо у нас в момента има 274 200 студенти.

По данни на Евростат от 2008 г. българите в университети в Европа са 22 800. Броят им се е увеличил двойно за 8 г. - през 2001 г. те са били 10 800. Експерти от неправителствения сектор обаче се усъмниха в данните, тъй като според тях излиза, че броят на студентите в САЩ и Канада е 3 пъти по-голям от този в ЕС - 60 000.

Данните на Евростат показват, че чуждите студенти у нас са в пъти по-малко - едва 6 800. Броят им не се променя значително за последните 10 г. Основната причина за липсата на чужди студенти у нас е езиковата бариера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още