IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 юли

08:19 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 юли

ОЛАФ чака присъди у нас

в. Стандарт

Да има съдебни санкции за измамите с европари у нас, а незаконно получените средства да бъдат възстановени. За това настоява Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която днес представи в Брюксел годишния си доклад за 2008 г.

За изминалата година ОЛАФ е разследвала 42 активни случая на измами с европари в България. 23 от тях са само по програма САПАРД и са на стойност над 80 млн. евро. От началото на тази година за страната ни се преценяват 74 случая и се водят 64 разследвания. На днешната пресконференция генералният директор на ОЛАФ Франц Херман Брюнер направи специално изказване за България.

"Не е нормално разследвани за измами с евросредства лица да се разхождат на свобода. Има видими случаи на злоупотреби, по които чакаме резултати", заяви Брюнер в Брюксел . Според него в България трябва да се намали политическото влияние над администрацията.

Видни бизнесмени си взеха ловни полета

в. СЕга

Дни преди края на мандата ръководената от БСП горска агенция започна ударно да подписва концесионни договори за апетитните ловни участъци. Засега 12 от обявените 120 конкурса са проведени, но ведомството, ръководено от Стефан Юруков, не обявява фирмите с мотив, че тече двуседмичен срок за обжалване на решенията.

Някои от късметлиите вече са известни. Според източници на "Сега" за 15 години напред ловният участък край Правец ще се стопанисва от "Тера тур сервиз", която е била единствен кандидат. Тя се управлява от Васил Петков, баща на шефа на "ЛУКойл България" Валентин Златев. В същия район фирмата изгражда и голф комплекса "Правец голф ризорт енд кънтри клуб".

Сред късметлиите е и "Фабрика Медикет", която взима за 15 години ловния участък в Етрополе.

Производители прогнозират зърнена криза

в. Новинар

Лошите климатични условия може да влошат качеството на пшеницата, което ще доведе до зърнена криза. Това прогнозираха експерти от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според шефа на организацията Красимир Аврамов, ако до десет дни продължи да вали, добивите на пшеница в цялата страна ще намалеят катастрофално и качеството на суровината за хляб ще се влоши. След като бъде прибрана реколтата, има вероятност зърното да не може да се използва за производство на брашно. Аврамов коментира още, че заради обилните валежи в последните седмици стопаните не могат да приберат реколтата си и пшеницата може да покълне.

Все по-малко компании ползват варненския ферибот

в. Дневник

Обемът на товарите, обработвани от фериботния комплекс във Варна, е спаднал десет пъти през последните месеци. Това съобщи изпълнителният директор "Железопътна администрация" Симеон Ананиев. Той участва в провелата се във Варна среща на спедиторите, на която бяха обсъдени графиците и ценовите оферти на комплекса, както и перспективите пред фериботната линия Варна - Кавказ. В момента комплексът обработва между 200 - 300 хил. тона товари годишно при капацитет 3 млн. т. годишно.

Една от най-големите руски компании, търгуваща с алуминий, също е проявила интерес към възможностите за превоз на товари по фериботната линия, каза Ананиев. Той обаче не пожела да назове името на дружеството преди евентуалното сключване на договор за осъществяване на дейността.

В МОСВ укрили над 96 хил. лв. от такси

в. Дневник

Главният секретар на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Тамер Бейсимов е подал сигнал в Софийска градска прокуратура и в Софийска районна прокуратура за укриване на над 96 хил. лв от такси, събрани за обслужване на "едно гише" във ведомството. Неосчетоводяването и невнасянето на тази сума от такси е установено от одит на Сметната палата. Средствата са събрани през 2008 година и е трябвало да бъдат внесени в БНБ най-късно до 19 декември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още