IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Върнахме се 8 години назад в борбата срещу корупцията

Качеството на образованието у нас вече е само мит – четвъртокласниците ни на последно място по знания в ЕС

11:04 | 09.07.09 г.
Върнахме се 8 години назад в борбата срещу корупцията

България продължава да получава нисък резултат по отношение борбата с корупцията, като, противно на очакванията, присъединяването към Европейския съюз (ЕС) влияе негативно и се връщаме осем години назад като нива на подкупност. Това обявиха на пресконференция днес от Института за пазарна икономика (ИПИ), представяйки изследвания на тема „Място на България в международните класации”.

Сред последните места сме и по конкурентоспособност на икономиката (ниска ефективност на институциите и лоша инфраструктура). Ниският резултат в класациите ясно индикира текущото икономическо състояние в България, смятат икономистите.

Също изненадващо, най-нисък резултат в международните класации България получава и за качеството на образованието (последно място в ЕС по математика и предпоследно по четене на база изследвания сред четвъртокласници), заяви Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество.

От ИПИ са изготвили списък със 70 мерки за повишаване на благосъстоянието в България, като мерките в специална книжка ще бъдат изпратени до всички 240 нови депутати, заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.

Икономистите са разгледали 10 международни индекса, които изследват икономическата свобода, конкурентоспособността, нивото на човешкото развитие, средата за правене на бизнес, качеството на образованието, бюджетната прозрачност, нивото на защита на правото на собственост, възприятията на корупцията и електронното правителство.

Някои зависимости, които са според ИПИ изключително важни, са:

- ефективно защитените права на собственост водят до високи доходи;
- високата икономическа свобода води до по-ниска безработица и повече просперитет;
- прозрачният държавен бюджет означава по-ефективна държавна политика;
- добрите условия за правене на бизнес водят до по-висок икономически растеж;
- качественото образование води до по-висока производителност на труда и по-дълга продължителност на живота;
- високата конкурентоспособност на една страна води до повече инвестиции, по-ниска безработица и високи доходи;
- развитото електронно правителство води до по-малка корупция, ниски разходи на гражданите и бизнеса за работа с администрацията, повече прозрачност и ефективност.

70-те предлагани мерки

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още