IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искров: Капиталовата ни адекватност е по-добра от тази в развитите страни

За банка на годината беше определена Обединена българска банка

21:46 | 08.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Искров: Капиталовата ни адекватност е по-добра от тази в развитите страни

Капиталовата адекватност на банковата ни система е 16,5 на сто, при положение че банките на много развити икономически страни се борят за капиталова адекватност от 9-10 на сто, каза управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров по време на церемонията по връчване на приза на в. Пари „Банка на годината 2008“, която се проведе с медийното партньорство на Investor.bg.

По думите на Искров за доброто състояние на банките ни има заслуга БНБ.

На въпрос на Investor.bg относно изказването на спрягания за финансов министър икономист Симеон Дянков, че България може да подаде заявка за влизане във валутния механизъм ERM 2 през ноември, Искров заяви само: „Тази процедура е конфиденциална, няма да коментирам“.

За банка на годината в конкурса на вестника беше определена Обединена българска банка. Наградата за „Динамика на развитие“ получи МКБ Юнионбанк. В категорията „Ефективност“ приза спечели Българо-американска кредитна банка, а приза „Банка на клиента“, който се определя чрез онлайн гласуване, получи Първа инвестиционна банка. Новоучредения приз за най-добър чуждестранен банков клон получи Алфа банк.

Основните критерии за определяне на банка на годината са балансово число, депозити, собствен капитал, качество на кредитния портфейл, степен на покритие на активите, възвръщаемост на собствения капитал и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още