IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 200 хил. лв. глоба заради сходен дизайн на етикет

Производството е образувано по жалба на „Андрос Франс” Колективно дружество, Франция

12:22 | 08.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Над 200 хил. лв. глоба заради сходен дизайн на етикет

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 214 565 лв. на „Амперел” ООД за извършено нарушение по от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), изразяващо се в имитацията на дизайна на опаковката на продукт на друга фирма, съобщиха от КЗК.

Производството е образувано по жалба на „Андрос Франс” Колективно дружество, Франция. Дружеството присъства на международните пазари с производство и разпространение на конфитюри, на българския пазар фирмата утвърждава продукта „Бон Маман” от 1999 г. със съответния външен вид.

От 2007 г. Амперел внася и разпространява на едро сладка и конфитюри „Бонжур”, които изцяло наподобяват дизайна на бурканите на „Андрос Франс”, твърдят от фирмата молител.

В процеса на производството КЗК е установила наличие на множество прилики в оформлението и дизайна на използваните от двете дружества етикети, разположени по еднакъв начин и с еднаква форма, посочват от регулатора.

КЗК счита, че общият визуален ефект, който създават двата продукта, е с висока степен на сходство, което е „обективна предпоставка за въвеждане в заблуждение на потребителите и може да увреди интересите на молителя, като отклони потребителския интерес към имитиращия продукт”.

Комисията определя санкция от 0,5% от общия оборот на дружеството нарушител, като отчита съдействието на Амперел в хода на производството и предстоящата промяна на опаковката.

От ръководството на фирма Амперел съобщиха за Investor.bg, че ще обжалват решението на КЗК в законоустановения 14-дневен срок.

По-късно от ръководството на фирмата подчертаха, че „Амперел" ООД не произвежда и не опакова посочените конфитюри, а е техен дистрибутор. „Като такъв ние не сме притежатели на марката, не определяме дизайна, нито логото или вида на опаковката на продукта“, се казва в съобщението на фирмата. 

Затова, „не приемаме Решение № 631 на КЗК от 30.06.2009 г. за налагане на глоба на фирмата за имитация на дизайна на опаковката на конкурентен продукт и потвърждаваме, че ще обжалваме същото“, посочват още от „Амперел“, която е дистрибутор на редица утвърдени европейски марки от областите хигиена, храни, фотоапарати и др.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още