IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК наложи санкция на захарен комбинат за нелоялно привличане на клиенти

С действията си Захарен комбинат Пловдив е увредил доброто име на своя конкурент, приписвайки му нарушение, което не е установено по надлежния ред

11:18 | 07.07.09 г.
КЗК наложи санкция на захарен комбинат за нелоялно привличане на клиенти

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 206 755 лева на „Захарен комбинат Пловдив“ АД, гр. Пловдив, за извършено нарушение на чл. 36 от Закона за защина на конкуренцията, съобщиха от комисията.

На 10 март тази година Захарен комбинат Пловдив изпраща писмо до всички свои дистрибутори и ключови клиенти с изискване да не продават и разпространяват бисквити с търговска марка „Чаени“, произведени от други предприятия. Писмото уведомява лицата, че са предприети съдебни действия срещу „Победа“ АД, като производител на чаени бисквити, поради което те следва да се въздържат от подобни действия, тъй като биха се явили „съизвършител на нарушение“.

КЗК счита, че съдържанието на писмото представя факти в изопачен вид, тъй като към момента на неговото изпращане няма влязъл в сила съдебен акт, който да доказва извършено нарушение от страна на „Победа“ АД, поради което поведението му не може да се квалифицира като „съизвършителство“ на нарушение, се посочва в съобщението.

С действията си Захарен комбинат Пловдив е увредил доброто име на своя конкурент, приписвайки му нарушение, което не е установено по надлежния ред, коментират от комисията. В резултат на тези нелоялни действия се стига и до неблагоприятни последици за молителя, като едностранно прекратяване на договорни отношения от дистрибутори и клиенти на дружеството.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание факта, че за молителя са настъпили не само имуществени вреди, но и неимуществени такива, като загуба на доверие към него в една сложна икономическа обстановка. Санкцията за това нарушение възлиза на 0,5% от общия оборот на дружеството нарушител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още