IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 юли

08:48 | 04.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 юли

Брюксел прати всички ВиК проекти на поправителен
в. Сега

Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда" реши да актуализира критериите за финансиране на всичките 201 проекта за водна инфраструктура в България, които ще се финансират с европейски средства. Това съобщиха вчера от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), към което е управляващият орган. Причините според ведомството на Джевдет Чакъров са приетите наскоро промени в Закона за водите, препоръката на Еврокомисията да гарантираме икономическата ефективност на тези проекти и "нова трактовка за т.нар. големи проекти".

В действителност през март Еврокомисията направо спря 11 проекта за пречиствателни станции заради съмнения, че са прекалено раздути. По европейските критерии стойността на такава станция не може да надвишава 500 евро на жител, а ведомството на Чакъров се канеше да ползва европейски пари за съоръжения, които струват много повече. Рекордът е на управляваната от ДПС кмет община Руен, в която станцията излизаше 12 800 лв. на жител, т.е. 13 пъти над нормите.

Народът рязко се активизира преди изборите
в. Сега

Всички социологически агенции отчитат покачване на готовността за гласуване в дните преди парламентарния вот. Възможно е избирателната активност да достигне 70%, което означава, че до урните ще отидат 3.9-4.1 млн. избиратели, прогнозира вчера МБМД. Около 3.8 млн. пък ще са участниците във вота според НЦИОМ.

В резултат на повишената избирателна активност намаляват шансовете на малките партии да прескочат бариерата за НС. Заплахата виси над НДСВ, "Лидер" и РЗС, които по последни данни на МБМД са под заветния праг от 4%. Според НЦИОМ обаче НДСВ (5%) и "Лидер (5%) със сигурност ще се промушат в следващия парламент. Под въпрос остава успехът на РЗС (4%). Тези данни са изчислени на базата на избирателна активност от 55% от всички имащи право на вот - 6 884 271 души по данни от ГРАО.

Няма желаещи да купят дълга на „Кремиковци” към „Булгаргаз”
в. Новинар

Няма желаещи, които да изкупят дълга на „Кремиковци” към „Булгаргаз”, и до момента няма подадена нито една оферта, съобщи вчера изпълнителният директор на газовата компания Димитър Гогов. Миналата седмица синдикът на комбината внесе в съда оздравителен план за предприятието, който предвижда капитализация на дълговете на „Кремиковци”. Това означава, че вместо парите си кредиторите ще получат активи от комбината. От „Булгаргаз” тогава заявиха, че не се интересуват от завода и предпочитат да продадат дълга си. Срокът, който беше даден за подаване на оферти, изтече на 30 юни. Дългът на комбината към газовия доставчик е 106 млн. лв. и от „Булгаргаз” обявиха, че искат да го продадат целия.

Взимат по $10 000 за брак по поръчка
в. Стандарт

Организирането на фиктивни бракове е запазена марка на нашенците в САЩ. През юни м.г. българи получиха различни присъди отвъд океана за организиране и участие в престъпна схема за сватбите менте. Най-много в затвора ще лежи 39-годишният Красимир Симеонов, който е осъден на 15 месеца. Според федералните власти той е ръководел сложната престъпна схема, включваща 28 души. Красимир Симеонов и съпругата му Мариана също сключили фиктивни бракове, за да получат документи.

Предприемчивото семейство заедно с още трима американци действало в Атланта. Там има голямо търсене на услугата заради колонията от незаконни имигранти в Джорджия и околните щати. Организаторите на схемата взимали между 6000 и 10 000 долара от други българи, за да им уредят брак с американски гражданин, твърди щатската прокуратура. Младоженците по сметка се набирали в градовете Бенетсвил, Дарлингтън, Милън, Мериън, Мълинс и Мъртъл бийч. Те минавали под венчилото в съседния щат Южна Каролина, където законодателството е по-либерално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още