IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЧЕЗ започва подготовка за изграждане на газова електроцентрала

Първата в България голяма газова електроцентрала с комбиниран цикъл, би трябвало да влезе в експлоатация през 2013 г.

11:35 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ започва подготовка за изграждане на газова електроцентрала

ЧЕЗ Електропроизводство България и УорлиПарсънс подписаха договор за доставка, инженеринг и управление на оборудването, което е първата стъпка от подготовката на проекта за изграждане на 880 МВт енергиен блок на природен газ с комбиниран цикъл на площадката на ТЕЦ Варна, съобщиха от ЧЕЗ.

УорлиПарсънс е избрана измежду 5 компании да изпълнява проекта с обем на инвестициите от 900 хил. евро на 1 МвТ инсталирана мощност (т.е. общо над 700 млн. евро). Първата в България голяма газова електроцентрала с комбиниран цикъл, би трябвало да влезе в експлоатация през 2013 г. и да произвежда в продължение на 30 години енергия в съответствие с европейските изисквания за ограничаване на вредните емисии в атмосферата.

За изпълнението на проекта УорлиПарсънс ще привлече екип от над 100 човека с опит в съответните области. Работата по проекта ще се ръководи от енергийния център на УорлиПарсънс за Европа и Африка, базиран в София, със съдействието на инженери и специалисти от офиса на компанията в Рединг (САЩ). В работата си по проекта УорлиПарсънс ще използва натрупания опит от проектираните досега над 100 електроцентрали с газови турбини в различни конфигурации.

В България УорлиПарсънс е консултант и инженер по изграждане на АЕЦ „Белене”, рехабилитация на ТЕЦ „Марица Изток-2”, модернизация на АЕЦ „Козлодуй”, идейно проектиране и избор на площадка за национално
хранилище за радиоактивни отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още