IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на житото ще остане ниска, при царевицата се очаква леко покачване

Предлаганото през ССБ от мелниците бяло брашно тип „500” на едро през юни е за около 350 лв./т, докато преди година цената му беше 550 лв./т

14:13 | 30.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на житото ще остане ниска, при царевицата се очаква леко покачване

Цените на хлебната пшеница и царевица през първото полугодие отбелязаха трайна тенденция на понижение, като за следващите месеци (според данните към момента) се очаква цената на житото да се запази ниска, а при царевицата да има леко поскъпване, сочат обобщените данни на Софийската стокова борса (ССБ). Тази тенденция е валидна както за България, така и за Европа.

По предварителни данни на Световния съвет по зърното, реколтата от хлебна пшеница за тази година ще е 652 млн. т, т.е. малко по-ниска от миналогодишната, но т.нар. преходен остатък ще е с 18 млн. т по-голям и ще достигне 168 млн. т, което е една от основните предпоставки за запазване на по-ниските спрямо миналата година цени на житото в световен мащаб. Другите основни фактори, влияещи за по-ниските цени на годишна база на хлебното зърно, са пониженото търсене заради икономическата криза и намаленото потребление на зърно на едни от основните вносители, като Египет, Мароко и Алжир, както и очакваният голям износ от Русия и Украйна.

Що се отнася до положението у нас, то за пшеница от нова реколта цените на едро като цяло са с около 32% по-ниски от тези, по които са се сключвали сделки по същото време на миналата година, т.е. около 230 лв./т, при около 300 лв./т* за юни-юли миналата година. Освен това трябва да се има предвид, че над 80% от пшеницата у нас не е с високо качество, поради използваните семена, по-малкото напояване и др.

Предлаганото през ССБ от мелниците бяло брашно тип „500” на едро (в чували от по 50 кг) през юни е за около 350 лв./т, докато преди година цената му беше 550 лв./т.

В същото време очакванията за царевицата в европейски мащаб са цената й през следващите месеци леко да се покачи спрямо сегашната поради завишеното търсене, вкл. и за производство на биогорива. В момента FOB цената на украинската царевица е 140 долара/т, а на унгарската – 182 долара/т.

След пика за първото полугодие в цената на маслодайния слънчоглед и суровото олио, който беше в края на май,  техните цени сега отново вървят надолу заради пониженото търсене, независимо че прогнозите не сочат особено висока реколта от слънчоглед.

Актуалната цена на суровото олио в Ротердам е 850 долара/т. У нас към края на юни цената на едро на бутилираното олио е средно 1,5-1,6 лв./л, докато през юни миналата година е била 2,7 лв./л.

От основните търгувани през борсата храни единствено захарта през първото полугодие бележи ръст в европейски мащаб, и то с близо 40% спрямо края на миналата година. Към днешна дата котировките на суровата захар в Ню Йорк са 359 долара/т, а на рафинираната в Лондон – 447 долара/т.

У нас средната цена на едро на пакетираната бяла захар към края на юни е 1,2 лв./кг, спрямо 1,25 лв./кг в средата на 2008 г. Когато миналата година цената на захарта в Европа падаше, у нас се запази същата и дори леко растеше, затова сега прогнозите са за леко поскъпване едва през есента. 

*Посочените цени в лева са без включен ДДС 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още