IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

245 хил. лв. дивидент за акционерите на БФБ-София

На проведеното ОСА вчера е гласувано останалите 300 хил. лв. от печалбата да бъдат капитализирани

13:47 | 30.06.09 г.
245 хил. лв. дивидент за акционерите на БФБ-София

Малко над 245 хил. лв. под формата на дивидент ще получат акционерите на Българска фондова борса – София АД, става ясно от съобщение на борсовия оператор.

На проведеното ОСА вчера е гласувано останалите 300 хил. лв. от печалбата да бъдат капитализирани.

ОСА е освободило от отговорност членовете на Съвета на директорите на борсата за дейността им по управлението на дружеството за 2008 г. 

Печалбата на БФБ-София за миналата година падна с 90% до 545 хил. лв. За 2007 година печалбата на БФБ бе 5,3 млн. лв.

Приходите отбелязаха спад от 49% до 5 млн. лв., като отчетеното намаление се дължи най-вече на спада с 60 на сто на приходите от комисиони по сключени сделки на борсата, които се явяват основен източник на приходи, формирайки 71 на сто от общите приходи.

Спадът на печалбата се дължи и на увеличаване на разходите поради въвеждането на новата платформа за търговия XETRA на 16 юни миналата година.

Преди дни стана ясно, че БФБ е платила на Deutsche Boerse еднократна инсталационна такса в размер на 300 хил. евро за внедряването на XETRA и годишна лицензионна такса от 490 хил. лв. за 2008 година.

Основен акционер в БФБ-София е Министерство на финансите с 44% дял. Останалите акционери са местни и чуждестранни юридически и физически лица, като над 2/3 от тях са финансови институции – банки, финансово-брокерски къщи, застрахователни дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още