IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобоков: Целта да станем трети по големина в Европа остава

Според ръководството на Монбат до 1-2 месеца ще бъде започнато пробно производство в завода в Сърбия

12:59 | 30.06.09 г.
Бобоков: Целта да станем трети по големина в Европа остава

"Оставяме заложената цел да станем третата по големина компания в Европа", това е заявил Атанас Бобоков, председател на Управителния съвет на акумулаторния производител Монбат АД пред акционери по време на проведеното ОСА на дружеството.

Припомняме, че в интервю за Investor.bg през януари 2007 година Атанас Бобоков заяви, че амбицията на компанията е да стане номер 3 в Европа през 2008 година.

По думите на Бобоков кризата е ударила значително автомобилния бизнес, като първият по големина производител на акумулатори в Европа - Джонсън Контролс, е реализирал за първото тримесечие на 2009 загуба на стойност 150 млн. долара, а вторият Ексайт – 69 млн. долара загуба. Очакванията са третият по големина играч на пазара в Европа - италианската компания Фиам, да реализира рекордна загуба за 2009.

„Разбира се, днес печалбите не са толкова големи, но ние се модернизираме и нямаме наоколо конкурент с такива цели като нашите“, казва още Бобоков. „Със суровините също имаме проблеми, тъй като изкупните им цени са твърде високи“, е заявил още той.

На инвеститорски въпрос относно проблемите около завода в Сърбия, Бобоков заявява, че според ръководството на Монбат до 1-2 месеца ще бъде започнато пробно производство като процедурата по получаване на разрешителни се намира на етап техническо приемане от комисия.

„Аз лично съм оптимист, въпреки че в Сърбия трудно се работи. Нашите трудности в Сърбия не са икономически, екологични, нито е въпрос на специалисти. Имаме конкурент в Сърбия, който си позволява нелоялни и неколегиални действия“, казва Бобоков.

„Следва да се има предвид, че заводът трябва да започне да работи, тъй като оловото ни е необходимо най-много в периода август-септември. Дори заводът да започне да работи октомври-ноември това също е голяма помощ“, пояснява още той.

„Обстановката е такава, че ние не сме в състояние да осъдим въпросните лица. Въпреки че се водят дела срещу тях с надеждата да са успешни, считаме че позитивният изход от ситуацията едва ли ще се получи по съдебен ред“, добавя председателят на УС на Монбат.

„В Румъния строим с умерени темпове, без да се задъхваме, и мисля, че в края на есента и началото на зимата ще сме готови. Идеята ни беше за поетапно пускане на рециклиращите мощности – първо в Сърбия, после в ЗРБ Монтана и накрая Румъния. Проблемите в Сърбия обаче попречиха на плановете ни и оказаха известно негативно влияние“.

По отношение учредяването на дъщерното на Монбат във Великобритания и закупуване на дялове от сръбско дружество, Бобоков е подчертал, че това са компании, чрез които няма да се реализира печалба. "Най-важното, което целим с тези компании, е да отвоюваме нови позиции посредством местни лица, които ще участват в двете компании", допълва Бобоков.

Според Иван Карагеоргиев, член на УС на Монбат АД, дружеството е реагирало доста рано, преди кризата да се усети, като е съкратило значителна част от работниците си и сега не изпитва сериозни затруднения. Той е отбелязал, че в последно време се наблюдава бум на продажбите на стационарни батерии, като дружеството работи главно за Водафон. „Дори Монбат да работи цели 15 години само за Водафон, то няма да е необходим друг клиент“, е заявил още Карагеоргиев.

„Ако в момента се приложат старите ценообразуващи формули, би трябвало да повишим цените с 6 до 8% и закономерно никой не би купувал при тези увеличения. Все пак ние не можем да си позволим да увеличаваме цените с повече от 2,5-3%. Крайният западен клиент не робува на марки, той се интересува само от цената“, добавя още Карагеоргиев.

На инвеститорски въпрос относно това какъв е ефектът от процедурите по обратно изкупуване, Атанас Бобоков отговаря, че този ход е бил удачен, като се има предвид кризата, връхлетяла света.

„Цената на обратно изкупуване сега е на нива 4,5-4,6 лева, което означава, че нашата средна цена е много близка до пазарната цена. Не бива да ви притесняват изхарчените близо 5 млн. лв., защото дружеството стои изключително стабилно финансово. Обратното изкупуване помогна за ликвидността, за стабилизиране на цената, което доведе до открояването на Монбат като едно от малкото дружества, чиято пазарна цена на акциите не падна под емисионната“, завърши Бобоков.

ОСА на Монбат е взело решение дивидент за миналата година да не се разпределя.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още