IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 юни

08:11 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 юни

1/2 от свободните работни места остават незаети
в. Сега

Въпреки кризата и растящата безработица от 14 044 свободни работни места, обявени на първичния пазар за май, останали незаети са малко повече от половината - 7364, сочи анализ на Агенцията по заетостта. Повече от 1000 са сезонни. Заявените позиции са с 1070 по-малко от април, но пък с 250 повече от май м.г., когато още нямаше криза.

Най-много работници се търсят в преработващата промишленост - 3772, но няма статистика за кой точно сектор. За почти 2/3 от тях - 2700, желаещи няма. В търговията от 2363 позиции няма работници за 1200. В селското стопанство от 1655 обявени места незаети до 31 май са останали 730. Другите сектори, които не могат да се справят с намирането на кадри са хотелиерството и ресторантьорството - при 1540 обявени места се търсят още 631 работници, и строителството - от 1220 незаети остават 471. Почти 2600 позиции стоят свободни повече от месец, от тях 42% са в преработващата промишленост. Трайно незаети (повече от 3 месеца) са 595, като повече от 2/3 са за неквалифициран труд.

Митал и Захариев се точат за “Кремиковци”
в. Стандарт

Двамата бивши собственици на "Кремиковци" - Валентин Захариев и Прамод Митал, отново се готвят да се включат в играта за комбината. Хората им подготвяли заедно оздравителна програма, която трябва да представят днес. Такъв слух обикаля "Кремиковци", разказаха запознати пред "Стандарт". В 17 часа в понеделник изтича последният срок, в който трябва да се внесат в Софийския градски съд спасителните планове, изготвени от кредиторите. Свой вариант разработват и облигационерите, чиито експерти от около месец са в комбината. Те разчитат на четирима специалисти по финанси и металургия да оценят възможността за съживяване на производствата на спрения гигант и евентуално дори пускане на коксохимическия завод. За да бъде одобрен документът обаче, той трябва да се гласува с мнозинство от над 50% от кредиторите на следващото събрание. Има голяма вероятност държавата да подкрепи оздравителния план на облигационерите, смятат синдикатите.

Само България от ЕС изнася сирене за Русия
в. Дневник

България е единствената държава в Европейския съюз, която проби с млечните си продукти на руския пазар, съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов. Лицензирани са девет мандри и едно месопреработвателно предприятие, които от миналата година могат да реализират продукцията си в Русия.

Бизнесът поиска от българските ветеринари да посредничат пред руските служби при одобрението на техните производства. Руските изисквания за качество на млечните продукти съответстват на европейските. Фактът, че девет мандри вече са одобрени, е доказателство за високото им ниво на модернизация, коментира Йордан Войнов.

GSM операторите въвеждат такса за подробните фактури
в. Сега

От 1 юли абонатите на "Мобилтел" и "Глобул" ще трябва да си плащат, ако искат да продължат да получават детайлни разпечатки за водените от тях разговори и пратени съобщения предишния месец. Цената е 60 ст. с ДДС за цялата разпечатка, независимо на колко листа е.

"Както преди, абонатите ще продължат да получават месечни фактури с общата сума, която имат да плащат и разбивка по видове обаждания. Продължава и кампанията за пълен отказ от хартиена фактура, което е доброволно и срещу което операторът дава 100 безплатни SMS, 100 безплатни MMS и 100 минути безплатни видеоразговори в мрежата на оператора", казаха от "Мобилтел".

Ужилване с лесни заеми
в. Стандарт

Срещу 20 лева уреждаме всеки с 5 бона заем от банка. Подобни обяви наводниха интернет, откакто трезорите вдигнаха летвата за отпускане на кредити. Това е капан за наивници, алармираха потърпевши. Мнимите лихвари предлагат лесни пари само срещу ЕГН и малка такса. Дори да си потънал в борчове към други банки, те пак обещават да уредят сумата. Сделката се сключва в мрежата. Измамата е, че след като платиш 20-ина лева за молба, посредникът внезапно изчезва, показа разследване на "Стандарт". Мошениците жилят с малки суми, но редовно, потвърдиха и полицаи. Жалвайте се на прокурор, ако паднете в такъв капан, съветват адвокати. Вероятността обаче да си върнете парите е малка, признават те. Антимафиоти вече са по следите на плъзналите в нета лихвари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още