IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 юни

08:57 | 27.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 27 юни

ДПС подкрепи Румен Петков като мажоритарен кандидат в Плевен
в. Дневник

Бившият вътрешен министър Румен Петков получи подкрепа за изборите от партията на Ахмед Доган в Плевен.

Областна организация на ДПС подкрепя мажоритарната кандидатура на Румен Петков, издигната от БСП, съобщи водачът на пропорционалната листа на ДПС Митхат Метин. ДПС нямат мажоритарен кандидат в района.

Още преди евроизборите партийните щабове сондираха идеята за взаимна подкрепа на партийни листи и най-вече - за мажоритарни кандидати. БСП разчиташе на помощ от коалиционния си партньор Доган, за да спечели в райони, които са "на кантар", като Русе, Хасково, Варна, Плевен. В същото време социалистите не бяха склонни да "добавят" бюлетини за представител на ДПС, независимо че с тяхна помощ той може да увеличи значително шансовете - например Йордан Цонев в Бургас. Политолози и социолози пък предупредиха, че въведеният по настояване на президента Георги Първанов мажоритарен избор на 31 народни представители ще бъде използван като параван за преливане на гласове.

Българи в Германия: На крачка сме от отваряне на изборна секция в Манхайм
в. Дневник

Има реален шанс българите в Манхайм (Германия) да получат възможността да гласуват в секция в града на предстоящите парламентарни избори. Това съобщи в писмо до "Дневник" Боян Юруков - един от 75-те българи, които миналата седмица изпратиха до посланика на България в Берлин писмо с искане да разберат как са били обосновани исканията за откриване на допълнителни избирателни секции в страната.

Инициативата дойде след като от посолството обявиха, че урни извън дипломатическите и консулските служби на страната ни в Германия няма да бъдат отворени, въпреки събраните подписи, тъй като местното законодателство не го позволява.

Има съгласие от френския почетен консул в Манхайм да бъде отворена секция във френското консулство в града, съобщава Юруков, и допълва, че българското студентско сдружение в Манхайм е поело ангажимент да плати 300 евро наем за помещението. По думите му подобен ход се вписва в германските законодателни разпоредби и остава единствено българското посолство да издействат разрешение от официалните власти в Германия.

И министрите не се оказаха заможни хора
в. Сега

Министрите разбиха представите за себе си като заможни хора - те, както и обикновените българи, карат на кредити. Това сочат данните от декларациите им за конфликт на интереси. Шефовете на ведомства са искали заеми от приятели или са теглили банкови кредити.

Най-интересен е случаят на регионалния министър Асен Гагаузов, който е взел дългосрочен заем от 100 хил. лв. от червения депутат Добромир Гущеров. От обясненията на Гагаузов става ясно, че ще връща парите цели 20 г. и с тях ще строи жилище. Министърът не пропуска да обясни, че ще плаща и съответните лихви на депутата. "Това са си наши междуличностни взаимоотношения", коментира Гущеров пред "Сега" въпроса с лихвата.

Икономическият министър Петър Димитров и колегата му от транспорта Петър Мутафчиев също са теглили банкови кредити. Шефът на екологичното ведомство Джевдет Чакъров е взел сума от приятел, за да си купи имот, но не става ясно колко. Чакъров е записал, че дарява възнаграждението си от управата на предприятието за отпадъци на фонда за лечение на деца.

Президентът Георги Първанов е разчитал на кредит от Булбанк, но не се разбира колко е бил той и за какво му е бил нужен. Декларирал е и участието си в Надзорния съвет на института "Николай Добрев.

Лого ще указва кои сирена не са европейски
в. Сега

Ветеринарната ни служба ще сложи специално лого върху всички видове сирене и кашкавал, произведени от мляко, неотговарящо на хигиенните изисквания на ЕС, съобщиха вчера от ДВСК. В момента 70% от млякото на българските фермери не покрива нормите, но до края на годината Брюксел разреши то и произведените от него продукти да се продават в България. Страната ни е депозирала молба разрешението да важи и догодина, но все още няма отговор. Последните данни показват, че от над 200 млечни цеха, 70 все още не са одобрени да изнасят в ЕС.

В момента все още се умува как визуално ще изглежда знакът. В търговската мрежа сега има само емблеми, показващи в кои млечни стоки се влагат растителни мазнини.

Тютюнът носи 2 млрд на бюджета
в. Стандарт

Аз спрях приватизацията на Булгартабак, заяви Корнелия Нинова

Тютюнопроизводството има бъдеще у нас. Наистина има забрана в страните на ЕС за тютюнопушенето, но нашите продукти се изнасят в трети страни, където няма такива забрани. Приходите в бюджета от тютюнопроизводство са 2 млрд. лева, а държавната субсидия е 120 млн. лева. Така че винаги тази сума може да се задели за изплащане на субсидии. Не бива да си играем със съдбата на заетите в този бранш.

Това заяви днес в цигарената фабрика в Благоевград пред работници водачката на листата на Коалиция за България в пиринския край Корнелия Нинова. Тя е изпълнителен директор на холдинга на "Булгартабак", но в момента е в отпуск.

"Бях се зарекла да не стъпвам във фабрики преди изборната кампания. Но ми омръзна в последните дни некомпетентни хора като Бойко Борисов да се изказват на гърба на 2184 души. Няма да им дам да злоупотребяват със системата. Затова правя това изключение, защото съм длъжна да съм пред вас и да развенчая три мита за "Булгартабак", каза още тя.

И увери работниците, че ръководството на холдинга няма никакви намерения да съкращава хора въпреки икономическата криза. Тя бе категорична, че е спомогнала да се спре приватизацията на холдинга след като цели четири пъти се срещала с премиера Сергей Станишев. Призна, че през 2007 г. е била за приватизацията, но сега е против.

"Такава голяма и отговорна сделка, която засяга цял бранш, не се прави в 12 без 5 в края на едно управление. Нека новото правителство да реши какво ще се случи. Приватизация в предизборна кампания означава смърт за "Булгартабак". Лошото е, че много политици се упражняват публично на тази тема. Това доведе до падането с 15% на акциите ни на борсата заради две глупави изказвания, разкри водачката на листата на Коалиция за България в Пиринския край.

Житото поскъпва
в. Новинар

Цената на пшеницата може да се увеличи, след като жътвата в страната приключи. Това съобщиха вчера от Пловдивската стокова борса. Причината е, че се очаква житото да е по-качествено от миналогодишната реколта. Според предварителни прогнози на производители цената на зърното ще е с около 20 лв. на тон по-висока от тази, на която се продава в момента – средно по 260 -280 лв. за тон без ДДС.

Според производители очакваните добиви от зърно през тази година са около 250 – 300 килограма от декар. Това е с около 100 килограма по-малко от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още