IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата – Стара планина холд АД

Стара планина ще е първото дружество на БФБ, което ще обявява консолидирани финансови резултати на месечна база

09:21 | 27.06.09 г.
Акция на седмицата – Стара планина холд АД

Книжата на Стара планина холд АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на традиционната рубрика «Акция на седмицата».

През седмицата стана ясно, че холдинговата компания вбъдеще ще публикува всеки месец текущите си консолидирани финансови резултати, което превръща компанията в първата на БФБ, която обявява месечни данни за консолидирана база.

Сред основните дружества, които участват в консолидирания финансов отчет на Стара планина холд са Хидравлнични елементи и системи АД, М+С Хидравлик АД и Елхим Искра АД, като отделно и за тях ще бъдат обявявани финансовите резултати всеки месец.

Също тази седмица стана ясно че посочените дружества, заедно със Стара планина холд, ще разпределят дивиденти от печалбите за миналата година.

Акционерите на Стара планина холд ще бъдат възнаградени с нетен дивидент от 0,00833 лева на акция, тези на М+С Хидравлик ще получат 0,06 лева на акция нето, тези на Хидравлични елементи и системи – 0,08 лева на акция нето, а притежателите на дялове в Елхим Искра АД ще бъдат възнаградени с нетен дивидент на акция от 0,0228 лева.

Същите дружества спечелиха през май близо 5 млн. лв. финансиране по програма „Технологична модернизация в големи предприятия“ към Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Спечелените средства представляват 50% от парите по защитени от компаниите проекти.

Финансово-икономическата криза засегна бизнеса на дружествата от структурата на Стара планина холд АД, в резултат на което консолидираните приходи на компанията паднаха с 63% през първото тримесечие на годишна база до 10,85 млн. лв.

Нетната печалба спадна до 5 хил. лв. от 2 млн. лв. година по-рано.

За полугодието Стара планина Холд очаква спад на консолидираните продажби от 60 на сто.

През седмицата търговията с книжата на Стара планина холд беше слаба като в петък те затвориха при ниво 1,45 лева, което е понижение от 3,2% спрямо миналия петък.

 

 

 

 

 

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Елхим-Искра АД(ELHM)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още