IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Може да избегнем преходния период за влизане в еврозоната?

Според финансисти можело да се направи изключение за България – заради кризата

15:02 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Може да избегнем преходния период за влизане в еврозоната?

Тази и следващата година твърдо би трябвало в България да се запази валутният борд, а въвеждането на еврото може да стане без преминаването през валутния механизъм ERM II. Това мнение изразиха по време на икономическа дискусия днес финансистът Стоян Александров и икономистът Рачо Петров.

Според техните виждания при евентуалното въвеждане на преходния валутен механизъм в скоро време у нас Българската народна банка няма да може да удържи курса на лева спрямо еврото в определените от регламентите на ЕС граници „и е възможно еврото да поскъпне до десет лева за едно евро“.

Макар и да няма прецедент, според Александров е възможно заради кризата за България да бъде направено изключение и да ни бъде разрешено да се присъединим към еврозоната без преходен период. За целта държавата и централната банка трябва да са единни и да отстояват становището си, заяви той.

От друга страна, по думите на Александров, „няма нищо лошо у нас да въведем паралелно и еврото освен лева като разплащателно средство, за което не се иска разрешение от Европейската централна банка“.

Други икономисти обаче опонираха, че въпросът с въвеждането на еврото не е само технически, а трябва да бъдат изпълнени и определени изисквания, свързани с фискалната политика, и затова не е необходимо да се избързва с въвеждането му, преди те да са изпълнени.

Относно някои предложения за въвеждането на диференциран ДДС върху някои храни и лекарства у нас, Александров изказа категоричното си становище против такава мярка, тъй като тя може да „повлече след себе си искания за намалявания на ДДС и на други стоки, а освен това се нарушава и конкуренцията“.

По думите му социална политика се прави не чрез понижаване на данъците, а чрез увеличаване на разходите за пенсии, за заплати и други.

На поставения въпрос за дефицита в общинските бюджети, Александров коментира, че за много общини дефицитът в бюджетите ще се увеличи към края на годината и затова те вдигат местните данъци и такси. Той изказа становище, че част от общините нямаше да са в такова трудно положение, ако не са продавали недвижимата си собственост, която сега биха могли да използват като източник на доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още