IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът се понижава, във всички сектори настроенията са негативни

Изключение от песимистичните нагласи прави само секторът на услугите

11:41 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът се понижава, във всички сектори настроенията са негативни

Спад в равнището на общия показател на бизнес климата с 1,1 пункта през юни в сравнение с май отчитат бизнес анкетите на Националния статистически институт (НСИ).

Показателят ”бизнес климат” регистрира влошаване във всички наблюдавани отрасли с изключение на сектора на услугите.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” през юни се понижава с 2,7 пункта спрямо предходния месец. Мненията на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията и очакванията за следващите шест месеца са по-песимистични. Продължава свиването на производствената активност и на поръчките за местния пазар и за износ. Същевременно по-песимистични са и очакванията за дейността през следващите три месеца.

Мениджърите в промишлеността продължават да посочват несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене като основни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла. Относно продажните цени предприятията, които предвиждат намаление, са повече от тези, които считат, че цените им ще се повишат през следващите месеци, в резултат на което балансовият показател е отрицателен (- 2,9%).

В строителния сектор, поради леко увеличения песимизъм на предприемачите за състоянието на предприятията през следващите шест месеца, съставният показател “бизнес климат” се понижава с 0,9 пункта в сравнение с май.

Настоящата строителна активност се оценява като намалена, а осигуреността на производството с поръчки - като недостатъчна. Данните от бизнес анкетата сочат, че не може да се очаква съществено активизиране на строителната активност през следващите три месеца, което е съпроводено и с песимистични очаквания по отношение на персонала.

Несигурната икономическа среда и финансовите затруднения остават основни проблеми за строителните предприятия, а през последните месеци се отчита и увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

По отношение на продажните цени в строителството продължава да има очаквания за тяхното намаление през следващите три месеца.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” е с 0,7 пункта под равнището си от май, което се дължи на по-умерените прогнози на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение обемът на продажбите през последните три месеца е намалял, като очакванията за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца клонят към запазване на настоящото ниво.

През юни мениджърите посочват несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене като основни фактори, затрудняващи дейността на предприятията. По отношение на цените в търговията на дребно очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През юни съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 1,5 пункта в сравнение с предходния месец поради малко по-добрите оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно търсенето на услуги се оценява като намалено през последните месеци.

Очакванията за следващите три месеца са по-малко оптимистични в сравнение с май. Според мненията на предприемачите в отрасъла има съкращаване на заетите през последните три месеца, като преобладаващите нагласи за следващите три месеца са за запазване на настоящия персонал. Все пак има стопански ръководители (около 15%), които предвиждат намаление.

С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи дейността, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени в сектора на услугите се запазват очакванията за тяхното намаление през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още