IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 юни

08:23 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 юни

Започва изработването на биометрични паспорти
в. Сега

Продължилата 2 години драма около паспортите с биометрични данни приключи. След няколко съдебни спора Върховният административен съд е определил, че предварителният договор със "Сименс" влиза в сила и няма пречки изпълнението му да стартира. В средата на април МВР обяви, че "Сименс" е избрана да изработи новите документи срещу 116 млн. евро. Издаването на новите документи трябва да започне в края на годината. ВАС обаче спря предварителното изпълнение на договора след жалби на загубилите конкурса фирми - Bundesdruckerei-Германия, Allami Nuomda Nurt-Унгария и Sagem-Франция, които оспорваха търга. След молба на вътрешния министър Михаил Миков ВАС допусна изпълнение на договора и във вторник ще бъде отпечатан първият паспорт.

Биометрични данни ще има само в международните паспорти и в документите за пребиваване на лица от трети страни. Освен досегашните данни, в документите ще има и два пръстови отпечатъка от показалеца на притежателя, а снимката ще е по-защитена от подправяне. Миков обеща, че цената на паспортите няма да надвиши 50 лева.

Министерства си подхвърлят шейх
в. Стандарт

Арабски шейх разбуни три български министерства. Финансовото, икономическото и външното ведомство цял ден си прехвърляха топката по чия покана е у нас министърът на финансите на Бахрейн шейх Ахмед бин Мохамед ал Халифа, който пристигна вчера. От министерствата на Пламен Орешарски и Петър Димитров заявиха, че домакин е дипломат номер 1 Ивайло Калфин, който вече е избран за евродепутат. Хората му обаче обясниха, че поканата била на финансовото министерство и те оказват само логистична подкрепа. Нито едно от ведомствата не можа да уточни кой точно се грижи за програмата на Ахмед бин Мохамед ал Халифа. Днес гостът ще бъде приет от външния ни министър Ивайло Калфин и двамата ще подпишат няколко споразумения. Във Външно ще се състои церемония по подписване на Договор за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане и Меморандум за разбирателство в областта на икономическото и техническото сътрудничество между правителствата на България и Кралство Бахрейн. Министрите на икономиката и на финансите Петър Димитров и Пламен Орешарски обаче няма да се видят с шейха поради предизборни ангажименти из страната.

Подразделението на "БНП Париба" за имоти стъпва в България
в. Дневник

Дружеството за имоти на френската "БНП Париба" - "БНП Париба риъл истейт", обяви, че е създала три нови партньорства в България, Албания и Сърбия с "Данос енд асошиейтс" (Danos & Associates), предаде агенция ENP Newswire. Ще бъдат предлагани консултантски и финансови услуги в имотния сектор. Двете компании са партньори в Гърция и Кипър от май 2008 г.

"Нашата стратегия за международно развитие е базирана на волята ни да отговорим на изискванията на клиентите", каза Хенри Фори, вицеуправляващ директор на "БНП Париба риъл истейт". "Заинтересувани сме от развитие на бизнеса си на Балканите. "Данос енд асошиейтс" има участие на пазара от дълги години и ние сме уверени в качеството на предлаганите от нея услуги", допълни той.

Първа градска болница в София източена с 2 млн. лв.
в. Сега

Пореден сигнал за източване на общинско лечебно заведение в София отива в прокуратурата. Проверка в Първа градска болница е установила, че старото й ръководство е изхарчило 1.9 млн. лв. по фактури, срещу които не са заведени официално никакви стоки. Общината се съмнява, че измами има и при доставките на лекарства и консумативи.

Върху Първа градска тежат 6 млн. лв. дългове от старата управа, обясни председателят на СОС Андрей Иванов. При ревизията на финансовите документи изскочили голям брой нередовни фактури. "Досега сме издирили фактури на стойност 1.9 млн. лв. В тях изобщо не се уточнява какво се купува. Има например много фактури за апаратура и консумативи, но не можем да проверим дали са доставени, защото не знаем какво търсим. Тези стоки официално не са заведени никъде", коментира председателят на стопанската комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Паметникът пред НДК – с цвят на портокал
в. Новинар

След като приключи ремонтът на паметника „1300 години България”, пред НДК ще се извиси 37-метров оранжев метален негов скелет, съобщи главният архитект на София Петър Диков. В момента се премахват бетонните плочи, които застрашаваха живота на минаващите под него столичани, и се планира паметникът да остане само по металната си конструкция, оцветена в портокалов цвят. По думите на Диков скулптурните елементи на монумента няма да бъдат засегнати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още