IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Летище София с ръст от 1% на пътниците за периода януари-май

Ръстът на пътникопотока се дължи на ръста на превозените пътници от традиционните авиокомпании

16:44 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Летище София с ръст от 1% на пътниците за периода януари-май

Летище София бележи ръст от 1% (т.е. повече с около 10 хил. човека) на обслужените пътници за периода януари-май, съобщи директорът на летището Пламен Станчев. 

Само за първите 3 месеца на годината пътникопотокът е с 6000 човека повече на годишна база. По думите на Станчев това е много добър резултат, като се има предвид, че за 5-те месеца на годината европейските летища като цяло имат спад на обслужените пътници с 13% на годишна база.

Все пак за 5-те месеца на годината летище София констатира спад от 20% на бизнес-полетите и от над 25% на обема на превозените товари.

За разглеждания период броят полети като цяло от и за софийското летище е намалял с 3%, но се е увеличил със 7% броят на кацанията на големи пътнически самолети. Това означава, че част от авиокомпаниите, главно с цел икономии, намаляват броя на полетите по дадени дестинации, като по тях увеличават броя на местата при един полет.

Директорът на Софийското летище коментира, че ръстът на пътникопотока се дължи на увеличения брой превозени пътници от традиционните авиокомпании и най-вече България Ер, Луфтханза и Ер Франс. По данни на летището нискотарифните авиокомпании като цяло имат спад на пътникопотока, а част от тях съкращават и броя полети по дадени дестинации, като тази тенденция вероятно ще се запази и през третото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 25.06.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още