IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзен Централ банк: Финансовият сектор е защитен от валутния борд

От институцията очакват БВП на България за настоящата година да се свие с 3,5%, а догодина да отбележи ръст от 1%

12:29 | 24.06.09 г.
Райфайзен Централ банк: Финансовият сектор е защитен от валутния борд

Въпреки че България е най-отворената икономика в Югоизточна Европа и има най-големия дефицит по текущата сметка, то консенсусът по отношение на икономическото развитие на страната е значително по-малко негативен, в сравнение с много други страни от региона.

Това сочи последното издание на годишното Изследване на банковия сектор в Централна и Източна Европа, подготвено от Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ) и Райфайзен Центробанк АГ.

Главната причина за това са много големите валутни резерви, гарантиращи стабилността на валутния борд, който фиксира курса на лева към еврото, смятат от финансовата група, която присъства в България чрез Райфазенбанк България. Поради тази причина икономиката и финансовият сектор на страната бяха защитени от потенциално негативно влияние от обезценка на валутата, както се случи в други страни от Централна и Източна Европа.

Все пак българската икономика преминава през процес на бързо пренастройване към среда на рязко намаляло и скъпо външно финансиране, като дефицитът по текущата сметка се понижи наполовина през първите месеци на 2009г., а реалният БВП е вероятно да отбележи спад за тази година, става ясно още от доклада.

Според изследването България е и една от малкото страни в ЦИЕ с висока необходимост от външно рефинансиране, която все още не се е обърнала към Международния валутен фонд за подкрепа.

От институцията очакват БВП на България за настоящата година да се свие с 3,5%, а догодина да отбележи ръст от 1%. Безработицата тази година ще е 7,5%, а догодина – 6,9 на сто. Потребителската инфлация тази година ще е 5%, а през 2010 година ще е 4 на сто. Всичко това ще стане при бюджетен излишък от 0,5% от БВП за тази и 1,6% за следващата година.

През последните две години процентът на нарастване на кредитите спрямо БВП в България бе един от най-високите в ЦИЕ. Въпреки че обемът на новите кредити, отпуснати на икономиката през 2008г. не достигна много високите нива от 2007г., ръстът на кредитите от над 30% на годишна база, преизчислени в евро, бе все пак е един от най-високите в ЦИЕ. От друга страна, ръстът на депозитите се забави много повече, което доведе до допълнително повишение на съотношението кредити/депозити до много над 100%.

Въпреки изключително силната динамика през последните години, структурата на българския банков сектор остава забележително стабилна след края на банковата приватизация. Без наличието на истински доминиращ пазарен играч четири сравнително големи банки държат около 50% от общите банкови активи.

Важното е че, европейските банки остават силно ангажирани в предоставянето на необходимото рефинансиране на дъщерните си банки в България, смятат от банката. Пазарният дял на банките с чуждестранно участие надхвърля 85% от общите банкови активи през 2008г.

Независимо от това, ръстът на кредитите неизбежно ще се забави допълнително през 2009г., в съответствие със забавяне темпа на ръстеж на депозитите или дори под този темп на растеж.

Според анализа банковият сектор в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е отбелязал по-умерени темпове на растеж през 2008г., тъй като световната икономическа криза е засегнала участниците на пазара под формата на нарастващи необслужвани кредити и ограничена ликвидност.

През 2008г. банковите активи в Централна и Източна Европа отбелязаха ръст от близо 25% (преизчислени в евро), спрямо 31% ръст отбелязан през 2007г. В края на 2008г. общите банкови активи възлязоха на 1,772 милиарда евро, като се увеличиха с 353 милиарда евро, в сравнение със същия период на 2007г.

На регионално равнище, в края на 2008г. банковите активи в страните от ОНД бяха с 25% или 163 милиарда евро повече от тези в Централна Европа. Все пак, в резултат на световната икономическа и финансова криза, през 2009г. активите преизчислени в евро се очаква да отбележат по-голям спад в страните от ОНД, в сравнение със страните от Централна Европа.

Банковият сектор в Централна и Източна Европа, като цяло, се очаква да отбележи спад на активите през 2009г., след като динамиката на растежа се забави значително още през четвъртото тримесечие на 2008г.

"Очакваме активите на сектора да спаднат през 2009г., но нашият модел за прогнози показва, че през 2010г. те отново ще отбележат ръст със средно около 10%”, коментира Валтер Демел, Старши анализатор на РЦБ и съавтор на изследването.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още