IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 юни

08:01 | 24.06.09 г.
Преглед на печата за 24 юни

Брюксел: Бюджетът на България ще е на червено и през 2010 г.
в. Дневник

Европейската комисия (ЕК) промени във вторник към негативни очакванията си за българската икономика и за разлика от прогнозата от април вече смята, че публичните финанси на България ще бъдат на червено през тази и следващата година. Само при вариант, че не настъпи промяна в политиката на страната, Брюксел очаква бюджетен дефицит от 0.5% от БВП за 2009 г. и 0.3% за 2010 г. Предишните му изчисления сочеха за догодина излишък от 1.5%. Това се казва в разпространения във вторник обширен доклад на комисията за състоянието на публичните финанси в 27-те държави от ЕС през 2009 г.

Партиите масово не поддържат публичен регистър на финансите си
в. Дневник

Повечето основни партии нарушават приетото преди пет месеца от парламента правило да поддържат публичен регистър на финансовите си операции. Макар да са задължени да обявят всеки финансов трансфер най-късно до две седмици на определеното място в интернет сайтовете си, някои политически сили изобщо не дават такива данни, а други са обявили само дарителите си в последните месеци, но не и разходите за медийни реклами например, нито договори с рекламни и социологически агенции. Законът обаче не предвижда санкции за нарушението.

Два циментови завода затварят временно
в. Сега

Всички пещи в двата големи завода "Девня цимент" и "Вулкан цимент" ще спрат временно за около един месец в началото на август, съобщи вчера "Дарик радио". Тези действия са в резултат на влиянието на световната финансова криза, са обявили собствениците на двете предприятия от италианската "Марвекс" и френската "Симан франсе".

Работниците ще бъдат пуснати в платен отпуск, като в същото време се готви съкращаването на 50-100 души. Замразяват се и заплатите. Причината за временното прекратяване на производството не е само в кризата, а и заради масирания внос на евтин турски цимент, поради което интересът към българския е намалял драстично, посочват от компаниите.

Първият конкурс за мултиплексите отива на съд
в. Сега

Австрийската компания ORS, която участваше в единия от конкурсите за цифровите платформи за разпространение на тв сигнал, ще обжалва във ВАС избора на словашката "Тауърком". Това съобщиха вчера от австрийската компания. Решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е от 5 юни и с него на "Тауърком" бе даден лиценз за изграждането на първите два мултиплекса в България.

Очакваното оспорване на конкурса се прави с мотива, че Конституционният съд отмени някои от текстовете на променения Закон за радиото и телевизията. Правилата за конкурса бяха направени именно по тези текстове, за които решението на КС гласи, че създават предпоставки за монопол и нелоялна конкуренция в бранша.

МО пусна странен търг за строеж
в. Сега

Министерството на отбраната пусна странен търг за тайно наддаване за учредяване на право на строеж във Варна, което обърка инвеститорите. Военните обявиха, че искат върху техни 54 декара в кв. "Владислав Варненчик" в морската столица да получат минимум 22% от построените апартаменти. Тяхната стойност пък трябва да възлиза на не по-малко от 56 млн. лева. МО предлага и идеен проект, според който общата разгърната площ трябва да е около 130 000 кв.м. Търгът ще бъде на 24 юли в МО. Огледите на имота ще се между 29 юни и 14 юли.

Големи инвеститори в строителството коментираха, че така зададен, търгът е абсолютно безсмислен и изискванията са изкуствено завишени. В момента земята до бившето поделение на Строителни войски, граничеща с бул. "Трети март", се продава по 250 000 евро декара. Стойността на целия терен е 27 млн. лева. Според правилата на пазара откупването на правото на строеж възлиза на 60% от стойността на земята. Така се получава, че военните би трябвало да искат апартаменти на стойност 16 млн. лева.

"В тези 56 млн. лева влиза остойностяването на апартаментите и инвестиционния проект. Търгът ще спечели този, който предложи най-висок процент от жилищата да бъдат дадени на МО", обясниха от ведомството.

40% от училищата ще закъсат заради бюджетните икономии
в. Сега

Ако получим 85% от субсидията, това ще е фатално за 40% от училищата, заяви председателят на асоциацията на училищните директори Самуил Шейнин. Прогнозата му е провокирана от евентуално съкращение на издръжката, която се отпуска от държавния бюджет. В момента училищата получават 90 на сто от предвидената субсидия, но е възможно сумата да бъде намалена още заради антикризисните мерки за икономии.

Според Даниел Вълчев 90% "е много близко до аритметическия минимум", тъй като около 80-85% от бюджета отиват за заплати. В същото време училището не може да работи без средства за издръжка, но не може и да не харчи ток, смята министърът. Той не се ангажира дали училищата ще получат пълната си издръжка до края на годината.

Покриви убийци дебнат столичани
в. Новинар

Покривите на близо 70 процента от по-старите сгради в София са изключително опасни за живота на хората, които живеят в тях, и на тези, които преминават покрай къщите. За това алармираха група архитекти, които са направили проверки на стабилността на конструкциите на някои сгради в столицата. Според тях покривите на блокове в центъра на София и в квартал „Красна поляна” не са ремонтирани повече 50 години.

10 процента спад на туристите по курортите
в. Новинар

С около 10 на сто по-малко са туристите, посетили черноморския курорт Албена през юни тази година спрямо същия месец на 2008 г., сочат данни на туристически агенции. В момента в курорта почиват 10 300 души. В края на месеца в комплекса се очаква да има около 15 000 туристи. Според данни на агенциите запазените квартири и хотелски стаи през юли и август са изключително малко, а през тези месеци е пикът на сезона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още