IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch Ratings повиши рейтинга за подкрепа на Първа инвестиционна банка

Уеличеният рейтинг за подкрепа на ПИБ отразява системното значение на банката на българския банков пазар

16:36 | 23.06.09 г.
Fitch Ratings повиши рейтинга за подкрепа на Първа инвестиционна банка

Рейтинговата агенция Fitch увеличи рейтинга за подкрепа (support rating) на Първа инвестиционна банка от 5 на 3 и потвърди останалите рейтинги на банката, както следва: Long-term Issuer Default (LT IDR) BB-, Short-term IDR B и Individual D, съобщиха от банката.

Агенцията повиши и показателя Support Rating Floor, който е пряко свързан с рейтинга за подкрепа, от BB- на No Floor.

В съобщението за медиите на Fitch Ratings се казва, че увеличеният рейтинг за подкрепа на Първа инвестиционна банка отразява системното значение на ПИБ АД на българския банков пазар и позицията й като най-голямата банка с български капитал.

Рейтингът за подкрепа на дадена институция е оценката на Fitch относно потенциалната склонност тя да бъде подкрепена. Този вид рейтинг не оценява вътрешното качество на кредитите на банката, а отразява преценката на рейтинговата агенция относно това дали банката би могла да получи подкрепа, ако това стане необходимо.

Показателят Support Rating Floor е свързан с рейтинга за подкрепа в случаите, в които рейтингът за подкрепа е базиран на потенциалната държавна подкрепа.

Днес книжата на ПИБ изгубиха 1,2% до 2,15 лева за акция.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още