IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С до 15% ще скочи потреблението на газ в България след края на кризата

Прогнозата е на шефа на Булгаргаз, който смята, че кризата ще свърши през следващата година

14:13 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
С до 15% ще скочи потреблението на газ в България след края на кризата

След приключване на икономическата криза, което може да стане още следващата година, потреблението на газ в страната ще скочи с 10-15% спрямо сегашното. Това прогнозира пред журналисти директорът на Булгаргаз Димитър Гогов.

След първите две-три години от излизането от кризата според Гогов потреблението на синьото гориво годишно ще расте с 2-5%.

Димитър Гогов посочи, че в бизнес плана на Булгаргаз за периода 2009-2013 г. се предвижда в близко бъдеще – тази и следващата година – да се увеличат доставките на природен газ у нас с цел предотвратяване последиците от евентуална газова криза.

За целта през третото тримесечие на годината ще бъдат нагнетени в газохранилището в Чирен 157 млн. куб метра газ, т.е. то ще бъде изцяло запълнено. В Галата, ако се превърне в газохранилище до края на годината, могат да бъдат нагнетени още 200-300 млн. куб метра газ и при необходимост от там да се черпят дневно 1-1,5 млн. куб метра газ.

Дневното потребление на страната през зимата е около 10 млн. куб. м.

В средносрочен план бизнес планът на компанията предвижда построяването на междусистемните връзки с Гърция и Турция. При необходимост до построяването на газопроводите Набуко и Южен поток бихме могли да си доставяме втечнен газ от Египет и Катар чрез терминала в Турция.

От друга страна, от Азербайджан и Туркменистан също бихме могли да доставяме газ, който да се купува на границата с Иран, но за целта трябва да имаме разрешение за транзит от Турция.

В дългосрочните планове на Булгаргаз се предвижда строителството на Набуко и Южен поток в което компанията участва, да приключи 2014-2015 г.

Димитър Гогов съобщи още, че като има предвид данните от самите фирми, потребяващи газ в страната, за тази година потреблението от металургичните предприятия пада с 66 млн. куб м, като според прогнозите на Булгаргаз тези компани ще възвърнат обема на миналогодишното потребление чак след пет години. Що се отнася до химическата промишленост, през 2009 г. се предвижда спад на газовото потребление с 355 млн. куб. м, като към 2013 г. ще има увеличение само с 180 млн. куб. м спрямо сегашното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още