IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз продава дълга на Кремиковци, приема заявки до 30 юни

По всяка вероятност Българският енергиен холдинг няма да изкупува дълга на Кремиковци

12:26 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз продава дълга на Кремиковци, приема заявки до 30 юни

Булгаргаз е предложил за продажба дълга на Кремиковци към компанията в размер на 106 млн. лв. и заявки за изкупуването му се приемат до 30 юни, заяви изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов пред журналисти.

Гогов посочи, че по всяка вероятност Българският енергиен холдинг няма да изкупува дълга на Кремиковци, но ще е доволен, ако има предложения от страна облигационерите. По думите му вече имало няколко заявки за покупка на дълга.

За дълга на Топлофикация София в размер на 120 млн. лв. газовото дружество е изготвило погасителен план, според който изплащането на дълга се разсрочва за няколко години и който трябва да бъде одобрен от Министерство на икономиката и енергетиката.

Сега потреблението на газ в страната е с около 20 на сто по-ниско на годишна база, съобщи още Гогов. По думите му това се дължи главно на факта, че са спрели работа заводите Агрополихим, Неохим и Кремиковци. По-ниското потребление обаче не влияе на печалбата на Булгаргаз, тъй като дружеството с приоритет продава количествата, които е закупило на по-ниски цени.

Гогов допълни, че се надява с падането на цените на газа от 1 юли някои от торовите заводи, които са спрели работа, да я подновят.

Относно газовото находище Галата, което се предвижда да се превърне в газохранилище, Гогов коментира, че не е решен въпросът със собствеността му, тъй като концесията за добив е на компанията Мелроуз и вероятно ще се стигне до съвместна собственост между фирмата и държавата.

Във връзка с преговорите по новия договор с Газпром за доставки на газ за България Гогов посочи, че до края на 2010 г. като посредник при доставките не може да бъде изключен Овергаз, защото иначе България ще трябва да плаща неустойки. Освен това от Газпром са поставили въпроса да бъде извършено технико-икономическо проучване за газопровода „Южен поток“, за да може и количествата газ от него, които ще получава страната ни, да бъдат включени в договора.

Предстои да се уточнява и новата формула, по която ще се изчисляват цените на газа за България.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още