IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Модернизираха газокомпресорната станция на границата с Румъния

Извършената рехабилитация на оборудването на станцията е и с цел привеждане в съответствие с европейските екологични изисквания

17:55 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Модернизираха газокомпресорната станция на границата с Румъния

„Булгартрансгаз” ЕАД, дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД (БЕХ), завърши рехабилитацията и модернизацията на компресорна станция „Кардам 2” от транзитния газопровод Русия – България – Турция – Гърция – Македония, съобщиха от БЕХ. 

Компресорна станция, разположена на границата с Румъния, е първото звено от газопреносната система на Булгартрансгаз. Тя е предназначена за транспортиране на необходимото количество природен газ по транзитния газопровод от Русия през България към Турция, Гърция и Македония.

„Кардам 2”, която е в експлоатация от 1989 г., е оборудвана с 6 броя паралелно работещи газотурбокомпресорни агрегати с обща инсталирана мощност от 51 MW.

След извършена в периода 2002-2003 г. оценка на техническото състояние на 5 от съществуващите газотурбокомпресорни агрегати, е установено, че за поддържане на необходимата сигурност и надеждност на компресорната станция се налага те да бъдат поетапно рехабилитирани и модернизирани.

Изпълнението на програмата за рехабилитацията и модернизацията на 5-те газотурбокомпресорни агрегата, започнало през 2004 г., включва проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, организация и изпълнение на строително-монтажните работи, реконструкция на съществуващи газови площадкови инсталации, операции по свързване на агрегатите към прилежащото оборудване, предпускови и пускови изпитания на оборудването.

Рехабилитацията и модернизацията на наличното оборудване е извършена на етапи в условията на работеща компресорна станция, без прекъсване на технологичния процес или нарушаване на параметрите на работа на транзитната газопреносна система.

Извършената рехабилитация на оборудването на станцията е и с цел привеждане в съответствие с европейските екологични изисквания на българската газопреносна и транзитна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още