IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговци не искат надбавката за тока от ВЕИ да влиза в цената при износ

Таксата за тока от ВЕИ върху износа го оскъпява допълнително, смятат търговци

10:57 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търговци не искат надбавката за тока от ВЕИ да влиза в цената при износ

Надбавката в цената на едро на електроенергията, която се включва заради по-скъпия ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), не би трябвало да се прибавя и към цената за износ на електричество. Такова е становището на Асоциацията на търговците на електроенергия в България, подкрепено от Европейската федерация на търговците на електроенергия, което е представено в писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Посоченото становище е във връзка с проекторешението на ДКЕВР (окончателното ще бъде взето на 25 или 26 юни) за цените на електроенергията от 1 юли, в което се предвижда в цената за пренос (от НЕК) на електрическа енергия да бъде въведена нова компонента на стойност 2,12 лева/MWh, която да компенсира допълнителните разходи на преносната и разпределителните компании, предизвикани от постъпващата в мрежите енергията от ВЕИ.

Търговците на електроенергия изразяват съгласие за въвеждане по принцип на такава добавка, която да се плаща от всички потребители в България (а не само от битовите, както досега), но в същото време обръщат внимание на факта, че цените за пренос и достъп до мрежите се прилагат и към цялото количество електрическа енергия, изнасяно от страната.

Това обаче, смятат търговците, е в противоречие с европейските регулации за защита на потребителите от ефекта на наслагване на различни такси, защото прилагането на такава такса на практика означава, че потребители от други страни (където се изнася електроенергия от България) частично ще покриват разходите за работа на българските мрежи.

От Асоциацията на търговците посочват още, че такава такса върху износа на ток пречи и на самия износ, защото го оскъпява и съответно го прави по-малко конкурентен на регионалния и европейския енергийни пазари, особено в условията на икономическа криза.

В заключение търговците на електроенергия призовават държавния регулатор в окончателното си решение да не включва определената надбавка и към цената на електроенергията за износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още