IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 юни

09:24 | 20.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 20 юни

Предизборно политиците отрекоха стимулите за компаниите и заложиха на ръст на пенсиите

в. Дневник

България е малка и отворена икономика и не може да си позволи с печатане на пари и фискални мерки да стимулира компании с проблеми, които са в затруднено положение или пред фалит заради лошо корпоративно управление. Тази позиция обедини участниците на дебата, организиран от БНТ за кризата между политическите сили, представени в Народното събрание и Европейския парламент. Растежът на пенсиите бе признат от всички политически партии като цел на следващия кабинет и парламент, но участниците се разминаха във възгледите си кога точно да стане това.

Първанов призова за общ енергиен пазар в Централна Европа

в. Новинар

Време е да започнем да схващаме националните си амбиции и интереси в енергийната сфера преди всичко в рамките на субрегионалното и регионалното сътрудничество. Това заяви вчера президентът Георги Първанов по време на срещата на държавните лидери в Нови Сад, Сърбия. По негови думи трябва да се предприемат стъпки за постигане и развитие на интегриран регионален пазар.

Спряха сделката за парното в Шумен

в. Стандарт

Продажбата на Топлофикация Шумен се провали за втори път след днешния търг в Агенцията за приватизация. Документи за участие бяха купили двама кандидати - Топлоснабдяване-Шумен и Титан пауър. Първите внесоха оферта в срок, но не бяха платили депозита от 1 млн. лв. Вторите пък закъсняха с десетина минути с внасянето на офертата и тя не бе приета.

Фирмите ще декларират колко ток и парно харчат

в. Сега

Половин година след промените в Закона за енергийна ефективност вече е ясно какъв е редът, по който фирмите ще дават информация за енергийните си харчове. "Еврокомисията е утвърдила пет от общо осемте наредби към закона и скоро те ще излязат в "Държавен вестник", съобщи шефът на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков.

Според наредбите, които са качени на сайта на агенцията, задълженията падат върху собствениците на всички стопански здания и на сгради с над 1000 квадрата, които имат един собственик, и върху всички енергийни фирми. Те трябва да започнат да декларират всяка година колко енергия харчат.

"Далкия" реагира остро на решението за намаляване на цената на електроенергията

в. Дневник

Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКВР) за планирана промяна в цената на електроенергията, което предстои да бъде взето на 23 юни, ще има сериозните последици върху българските потребители и имиджа на България. Това се казва в специално становище, разпространен до медите от "Далкия - България". Компанията е собственик на варненското топлофикационно дружество.
Главните действащи лица в когенерацията и градското топлоснабдяване като "Далкия" са изпълнени с внимание и безпокойство от евентуалното обявяване на промяната на цената на електроенергията с решение на ДКВР, се казва още в становището. Според компанията, това решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране би могло да има сериозни последици за България.

ЕБВР отпуска 6 млн. евро заем на "Хеброс бус"

в. Дневник

Най-голямата частна компания за автобусни превози в Пловдив Южна България "Хеброс бус" ще получи 6 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), става ясно от съобщение на банката. Средствата ще бъдат използвани за покупката на 30 нови автобуса, работещи на природен газ. Те ще заменят старите дизелови автобуси. "Хеброс бус" ще инвестира допълнително 1.3 млн. евро в покупката на собствена бензиностанция за новия автопарк.

Чиновниците от Столичната община ще имат служебни велосипеди

в. Дневник

Администрацията на Столичната община ще се сдобие с 20 служебни велосипеда, които ще се ползват от чиновниците в работно време вместо автомобили. Придобивката ще бъде връчена на администрацията след откриването на едната от двете велоалеи в София. Пътят за велосипедисти, който свързва Околовръстното шосе с Руски паметник, ще бъде официално пуснат в неделя от кмета Бойко Борисов и от временно изпълняващия длъжността посланик на Кралство Нидерландия Мартайн Елхерсма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още