fallback

Ралица Агайн удължи с 3 месеца срока за неликвидните дружества на БФБ

Датата за поставяне на неликвидните емисии под наблюдение ще е след 1 октомври

21:59 | 19.06.09 г.

Заместник-председателят на КФН Ралица Агайн, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”, одобри изменение и допълнение на правилника за дейността на регулирания пазар.

Чрез него срокът за влизане в сила на промяната на борсовата сегментация на Неофициалния пазар на акции се изтегля след 1 октомври 2009 г.

След тази дата Съветът на директорите на „Българска фондова борса – София” АД ще може да сваля от търговия на регулиран пазар дружествата, които не отговарят на критериите, необходими за търговия на „Неофициален пазар”.

Досега тази дата бе 1 юли 2009 г. След нея се предвиждаше БФБ - София да премахне сегментацията на Неофициален пазар на акции. Към момента той се дели на Сегмент А и Сегмент В.

Критериите, на които ще трябва да отговаря дадена емисия, за да бъде търгувана на Неофициален пазар на акции след премахването на сегментацията, са два.

Средномесечният оборот с емисията през последните три месеца трябва да е не по-малък от 4 хил. лева и средномесечният брой сделки през последните 3 месеца да е не по-малък от 5 броя.

Ако след 30 септември листнатите на Неофициален пазар емисии не отговарят на посочените по-горе критерии, те щеше да бъдат поставени под наблюдение от БФБ за срок от 3 месеца. В случай, че не изпълнят условията до края на януари 2010 г. тези емисии ще бъдат делистнати.

Чрез тази промяна регулаторните органи избягват неликвидния летен период когато дори сравнително ликвидни дружества не са активно търгувани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 19.06.09 г.
fallback