IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изградиха сероочистващи инсталации и на блокове 3 и 4 на ТЕЦ Марица Изток 2

Изпълнението на целия проект за рехабилитация стартира в края на 2005 г., като общата му стойност е 226 млн. евро

14:02 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изградиха сероочистващи инсталации и на блокове 3 и 4 на ТЕЦ Марица Изток 2

ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД (дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД), завърши успешно изграждането на модерни сероочистващи инсталации (СОИ) на блокове 3 и 4 на централата, съобщиха от БЕХ. По този начин приключи изпълнението и на целия проект за „Рехабилитация на блокове 1-4, изграждане на СОИ на блокове 1 и 2 и след това - на 3 и 4”.

На новоизградените сероочистващи инсталации се дължи намаляването с над 94% на емисиите от серен двуокис на енергоблокове от 1 до 4, което е съобразено с всички европейски изисквания.

Изпълнението на проекта фактически стартира в края на 2005 г. Общата стойност на проекта е 226 млн. евро, от които 191 млн. са осигурени от Японската банка за международно сътрудничество чрез държавно гарантиран заем, а останалите 35 млн. евро са заем от Булбанк.

За изпълнението на проекта са ангажирани японската корпорация Mitsui & Co. Ltd, Toshiba Corporation като производител на основно оборудване в част „Турбини и генератори”, както и Ishikawajima Harima Heavy Industries Co. Ltd (IHI) за част „Сероочистващи инсталации”.

През 2008 г. ТЕЦ „Марица Изток 2” приключи рехабилитацията на първите 4 блока и изгради СОИ за блокове 1 и 2. В средата на 2009 г., с изграждането и на СОИ на блокове 3 и 4, централата вече разполага с пречиствателни съоръжения на 6 от осемте си блока, което значително подобрява екологичните й параметри.

Така ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД увеличи номиналната си мощност на 1556 мегавата, като същевременно е намален разходът на условно гориво. В резултат на рехабилитацията централата осигурява 18% от общото електропроизводство на страната, а през януари 2009 г. този дял беше достигнал 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още