IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Липса на средства може да спре работата на ферибота във Варненското езеро

Дейността на ферибота е държавно делегирана

14:24 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Липса на средства може да спре работата на ферибота във Варненското езеро

Поради липса на средства съществува реална опасност в края на септември да спре работа фериботът в Белослав, който свързва двата бряга на Варненското езеро, съобщи кметът на общината Емил Дичев.

Той уточни, че дейността на ферибота е държавно делегирана. За тази година за издръжката му са предвидени 1,426 млн. лв., но дружеството „Белфери“, което стопанисва линията, ще получи 90 на сто от сумата. Недостигът е около 518 хил. лв.

Дичев е изпратил писма до министъра на финансите с искане за допълнителни около 670 хил. лв., но отговорът е, че на този етап министерството не намира доводи за допълнително финансиране. По думите на кмета в исканите средства са заложени и 150 хил. лв., необходими за задължителния планов доков ремонт на ферибота.

Разчетите за тази година са за 38,75 лв. на курс на плавателния съд, но заради получаването на 90 на сто от парите, на практика курсът излиза около 35 лева, посочи кметът, цитиран от БТА.

Според него реалната себестойност е поне с 6-7 лева по-висока.

Дичев посочи, че дневно с ферибота пътуват 4000-5000 души, като 90 на сто от тях го използват, за да отидат на работа. Дневно фериботът превозва над 1500 автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още