IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добивите от пшеница по-ниски, но с по-добро качество

В някои общини не е валял дъжд от месец и половина, посевите нямат ръст, зърната са спаружени и недостатъчно на брой в класа

11:21 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Добивите от пшеница по-ниски, но с по-добро качество

Добивите от пшеница през тази година ще бъдат по-ниски, но се очаква по-високо качество на зърното, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов пред журналисти в Добруджанския земеделски институт.

По думите му състоянието на пшеничните масиви в региона „е твърде пъстро“ и стопаните ще приберат между 200 и 500 килограма от декар.

В някои общини не е валял дъжд от месец и половина, посевите нямат ръст, зърната са спаружени и недостатъчно на брой в класа, обясни председателят на браншовата организация, цитиран от БТА. Той коментира, че в Балчик, където запасите от влага са по-добри, пшеницата се зеленее.

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите очаква изкупната кампания да започне при цена 260-300 лева за тон, колкото беше в началото на жътвата през миналата година, информира Жендов. Според сдружението през октомври-ноември цената ще надхвърли 300 лева за тон.

Заради сушата масовата жътва на пшеницата в Добричкия регион се очаква да започне около 25 юни вместо на 5-6 юли, както е обичайно, посочи Жендов. Той допълни, че стопаните в съседна Румъния жънат от седмица-две заради дефицита на влага.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още