IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средно 16% е разликата в заплатите на мъжете и жените в България

Според изследване има и сектори, в които мъжете взимат с 30% повече от жените за едни и същи позиции

13:17 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Средно 16% е разликата в заплатите на мъжете и жените в България

Средно 16 на сто е разликата между заплащането на труда на мъжете и жените у нас. Това каза Станимира Хаджимитева от фондацията "Джендър проект-България" в Министерството на труда и социалната политика (МТСП). По думите й същата е разликата и средно за Европейския съюз (ЕС).

В тези данни не са включени промените, настъпили на пазара на труда заради икономическата криза, каза Хаджимитева, цитирана от БТА. Тя уточни, че има сектори, в които мъжете взимали дори 30% повече от жените на същите позиции.

У нас се оформят т. нар. мъжки и женски професионални сектори, като характерното за женските е, че те са ниско платени и затова нямат имидж в обществото, каза Хаджимитева. Тя посочи, че трябва да има повече мъже учители, тъй като учениците трябва да имат „мъжки модел“ на поведение в училище. Над 72 на сто от студентите по журналистика пък са жени, добави тя.

Според данни от 2007 г. у нас жените на мениджърски позиции са били 31 на сто от всички мениджъри, сред работодателите жените са били 27 на сто, а сред самонаетите - 35 на сто. България е на 50-то място в света по брой на жени народни представители, посочи Хаджимитева, но отбеляза, че има положителна тенденция за евродепутатите ни, като от новоизбраните 17 за ЕП от България девет са жени. В новия ЕП жените са около 33-34 на сто, или с 3-4 процента повече от предишния, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още