IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел може да ни накаже заради Кремиковци

Евроекспертите, които пристигнаха днес от Брюксел и проверяват изпълнението на съдебната реформа, ще надзърнат и в комбината

17:39 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел може да ни накаже заради Кремиковци

Евроексперти ще проверяват как е изпълнен планът за жизнеспособност на Кремиковци, заяви Георги Прохарски, представител на най-големите кредитори на комбината.

Евроекспертите, които пристигнаха днес от Брюксел и проверяват изпълнението на съдебната реформа, ще се заинтересоват и от казуса Кремиковци, съобщава Dnes.bg.

Планът за жизнеспособност на Кремиковци е приет преди години. Според него държавата е помогнала на Кремиковци през 90-те години.

Сега, когато основният замърсител – коксохимическия комбинат вече е спрян, много от работниците са или съкратени или сами са напуснали, а крайният срок за повишаване на екологичността на производството – декември 2008 г. е изтекъл идва време за отчет.

Оздравителният план трябва да бъде внесен в съда до 29 юни. Държавата не е спазила срока за предявяване на своите искания към Кремиковци.

Сега сроковете са изтекли – процедурата е трябвало да бъде задействана през септември м.г., уточнява Прохарски. Брюксел може да накаже България, за това че не е спазила процедурата за предяваване на своите искания.

Вариантите на разговорите ни с Брюксел са два – да се иска тази държавна помощ да бъде възстановена от завода, който е в процедура по несъстоятелност. В този случаи ще се приеме за основателно искането на държавата, която се води основен кредитор на Кремиковци и тя ще има претенции към активите на комбината.

Вторият вариант е параметрите на оздравителния план да бъдат включени в плана жизнеспособност на комбината и "агонията да продължи", твърдят запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още