IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват ръст на жалбите срещу неправомерни съкращения заради кризата

Средно на месец в Комисията за защита от дискриминацията постъпват по 55 жалби по различни казуси, като за шестмесечието броят им бележи ръст

14:38 | 13.06.09 г.
Очакват ръст на жалбите срещу неправомерни съкращения заради кризата

Ще има ръст на жалбите срещу неправомерни съкращения заради рецесията и засилването на негативните тенденции от кризата върху икономиката на страната, прогнозират експерти от Комисията за защита от дискриминацията (КЗД).

Средно на месец в комисията постъпват по 55 жалби по различни казуси, като за шестмесечието броят им бележи ръст, каза Есен Фикри, член на комисията, цитиран от Dnes.bg. През 2008 г. образуваните преписки по жалби срещу дискриминация са около 300.

Фикри смята, че дори и правилно да са направени критерии за съкращаване на хората, те не се прилагат обективно.

Около 30 млади и хора с увреждания участват в регионална младежка среща по проект "Младежта в действие срещу дискриминацията". Председателят на КЗД Кемал Еюп каза при откриването на форума, че аналогии на българската комисия има и в други европейски страни, но защитата е разпределена между различни органи.

В ЕС се следи основно за нарушаването на шест дискриминационни признака, а в България се следят 19, които обхващат голям спектър от възможни дискриминационни прояви.

Комисията се занимава както със санкционирането на тези прояви, така и с работа по тяхната превенция. Нейните предписания и указания имат задължителен характер за всички държавни и местни органи, каза още Кемал Еюп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още