IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев: Присъединяването към еврозоната е основен приоритет

България е сред малкото нови членки на ЕС, които се справят с глобалната криза със собствени ресурси, заяви премиерът пред Трише

14:10 | 13.06.09 г.
Сергей Станишев и Жан-Клод Трише. Снимка: Министерски съвет
Сергей Станишев и Жан-Клод Трише. Снимка: Министерски съвет

Присъединяването ни към еврозоната е основен приоритет, каза министър-председателят Сергей Станишев на срещата си с президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

България е една от малкото нови страни членки в Европейския съюз, която се справя с глобалната финансова и икономическа криза, разчитайки на собствени ресурси и резерви, е подчертал Станишев. В срещата е участвал и управителят на Българската народна банка Иван Искров. 

Трише е у нас за честванията по случай 130-та годишнина на БНБ. Вчера той заяви пред българската си аудитория, че бързото прилагане на всички одобрени мерки за стабилизиране на финансовата система и за борба с икономическата криза е изключително важно.

Пред шефа на ЕЦБ премиерът е посочил още, че от 2003 г. досега правителството и централната банка следват антициклична фискална и регулаторна политика, които са позволили да се създадат редица буфери, омекотяващи влиянието на световната финансова и икономическа криза върху България.

Двамата са обсъдили и динамиката на глобалната криза. Според Станишев тя вече засяга чувствително и българската икономика основно чрез съкращаване на външното търсене, тъй като еврозоната е основен търговски партньор, чрез увеличаване на цената на външното финансиране и забавянето на притока на капитали в страната. Това развитие в икономиката обаче спомага за съкращаване на съществуващите преди кризата дисбаланси, без това да е съпроводено с формирането на нови.

Ако тенденцията за съкращаване на дисбалансите в икономиката продължи, страната ще поиска разглеждане на въпроса за присъединяване на българския лев към преходния валутен механизъм ERM II, защото присъединяването ни към еврозоната е основен приоритет. Ще влезем в еврозоната, когато сме достатъчно подготвени, а дотогава страната ни ще запази валутния борд при същия фиксиран курс, категоричен е премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още