IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски „умерен оптимист“, че не се нуждаем от помощ от МВФ

Мнението на кабинета би могло да се промени, ако се влоши икономическата перспектива

15:55 | 12.06.09 г.
Орешарски „умерен оптимист“, че не се нуждаем от помощ от МВФ

България не изпитва нужда да се обърне към Международния валутен фонд (МВФ) за спешно финансиране, е казал финансовият министър Пламен Орешарски в интервю за Dow Jones Newswires.

Орешарски е заявил, че „е умерен оптимист“, че България ще успее да се справи без заем от МВФ.

Той е допълнил, че правителството е обсъдило доводите за и против да се обърне към МВФ и че мнението на кабинета би могло да се промени, ако се влоши икономическата перспектива.

Брутният вътрешен продукт на България се сви с 3,5% през първото тримесечие на годишна база, рязко забавяне спрямо миналогодишното нарастване от 7%, припомня Wall Street Journal. Забавянето породи опасения за зависимостта на страната от външно финансиране.

Дефицитът по текущата сметка на България възлезе на над 24% от БВП миналата година. Той беше намален около наполовина засега тази година в резултат на падналия внос.

Според Орешарски спекулациите за възможна девалвация в Латвия, където латът е обвързан с еврото чрез валутен борд, не би трябвало да представляват „директна заплаха“ за България, където левът е фиксиран спрямо еврото с подобно споразумение.

„Не сме похарчили и стотинка от парите на данъкоплатците за стабилизиране на валутата“ и централната банка на България има достатъчно валутни резерви, за да поддържа борда, е допълнил Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още