IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Влизат в сила измененията в закона за гарантиране на банковите влогове

Изплащането на гарантираните суми по влоговете ще започва не по-късно от 20 работни дни от датата на отнемане на лицензията на банка

15:38 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Влизат в сила измененията в закона за гарантиране на банковите влогове

В днешния 44-и брой на Държавен вестник е обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗИД на ЗГВБ), с който в българското законодателство се въвеждат изискванията на приетата на 11 март 2009 г. директива на Европейския парламент за изменение на срока на изплащане и и гарантирания размер на депозитите, съобщиха от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Съгласно измененията в ЗГВБ, фондът започва да изплаща гарантираните суми по влоговете не по-късно от 20 работни дни, считано от датата на отнемане на лицензията на банка при установяване на неплатежоспособност, вместо досегашните 45 дни. При изключителни обстоятелства този срок може да бъде удължен с не повече от 10 работни дни.

Срокът за подаване на информация за гарантираните влогове в банка с отнета лицензия от назначения квестор, ликвидатор или синдик до Управителния съвет на ФГВБ се съкращава съответно от 15 дни на 3 работни дни.

Срокът за оповестяване в най-малко два централни ежедневника на началния ден на изплащането на гарантираните суми по влоговете, както и банката, която ще извърши изплащането, се съкращава от 15 дни на не повече от 7 работни дни преди започване на изплащането на сумите. Тези срокове влизат в сила от 1 септември 2009 г.

С цел по-ефикасно функциониране на системите на страните членки на Европейския съюз, измененията в ЗГВБ въвеждат нови задължения за фонда – да си сътрудничи с органите на съответната система за гарантиране на влоговете, както и да извършва регулярно тестове на системата за гарантиране на влоговете. Тези задължения влизат в сила от датата на обнародване в Държавен вестник.

В Закона за кредитните институции се въвеждат разпоредби за засилване на защитата на потребителите на банкови услуги, с които се разширява обхватът на информацията, предоставяна от банките на вложителите както в общите условия по предлаганите влогове, така и в индивидуалните договори относно приложимата система за гарантиране на влоговете, размера, до който те са гарантирани, компетентния орган, който изплаща сумите, както и влоговете, които не подлежат на защита.

Измененията влизат в сила от датата на обнародване в Държавен вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още