IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германски експерт похвали българските банки

Мнението на икономиста е, че банките у нас обмислят действията си и реагират съответно на даденостите на кризата

14:47 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Германски експерт похвали българските банки

Българските банкови специалисти работят много професионално и адекватно в условията на глобалната криза, заяви в Плевен д-р Йохен фон Зекендорф - икономически експерт от Германия.

Впечатлението ми е, че българските банки обмислят действията си и реагират съответно на даденостите на кризата, допълни той. За съжаление не сме в състояние да променим действителността, в която се намираме - дълбока криза, която на първо място се разиграва в главите ни, посочи д-р Йохен фон Зекендорф, цитиран от БТА.

Едно от въздействията на кризата е, че банките имат проблем с ликвидността и затова на тях действително им е трудно да дават кредити, посочи експертът. Важно е, когато се подготвяме да искаме кредит, в един предварителен разговор с банката да разберем какви са очакванията й, защото тогава много по-лесно можем да се нагодим към нея, обясни той.

Аз съм оптимист и смятам, че производственият сектор на настоящия етап има много възможности да реагира бързо и гъвкаво на променящите се условия, допълни германският икономист. Вече се забелязва, че в САЩ доверието на потребителите се възвръща и смятам, че когато там тръгне производството малко по-малко, това ще даде положителни сигнали и в останалата част на света и през 2010 г. ще започнем да излизаме от кризата, прогнозира експертът.

Д-р Йохен фон Зекендорф има повече от 20-годишен професионален опит в банковия сектор в Германия и в други страни, бил е член на Управителен съвет на европейска банка и има реален опит като мениджър в Германия. Днес и утре той е ръководител на семинар в Плевен на тема "Кредит въпреки кризата", организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и от Координационното бюро на Германското дружество за техническо сътрудничество. Целта е да се сподели опит и да се дадат практически насоки на фирмите за печеливши техники в общуването с банковите институции при кандидатстване за кредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още