IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патентоването на български продукт в цял свят струва 150 хил. евро

Обикновено патентът важи за 24 години

12:13 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Патентоването на български продукт в цял свят струва 150 хил. евро

Фирма в страна от Европейския съюз (ЕС), включително и българска, която иска да патентова нов продукт, като патентът да важи не само за Общността, но и за целия свят, трябва да плати 150 хил. евро. Това стана ясно от презентацията пред журналисти за патентоването на собствен продукт от страна на белгийската компания Desclean.

Desclean е патентовала машина за улавянето на газа, с който се дезинфекцират контейнери, пренасящи различни видове продукти. Въпросният газ нарушава озоновия слой на атмосферата и именно затова трябва да се улавя, обясни изпълнителният директор на групата Еди Уилям.

Посочената такса за патент трябва да се плати еднократно, като освен това за всяка от страните, за която важи патентът, трябва да се плащат годишно 1500 евро. Уилям обаче поясни, че за да важи даден патент в цял свят, всъщност е достатъчно освен в ЕС, да бъде регистриран в други 15 страни, където да се плащат годишните такси. Обикновено патентът важи за 24 години.

Важен е и моментът, в който трябва да се регистрира новият продукт. Ако патентът се регистрира на прекалено ранен етап с цел друга компания да не регистрира даденото изобретение, е възможно по-нататък да се наложи доработка и съответно да се плаща за още един патент. Не е изключено междувременно друга фирма, на основата на първоначалния патент, да регистрира собствено изобретение.

Дори след патентоването на продукта всяка фирма трябва да следи, особено ако става въпрос за продукти за широка употреба, дали няма да бъдат направени фалшификации на въпросната стока. В този случай фирмата, притежаваща патента, трябва да търси своите права чрез съда или по взаимно споразумение.

По думите на Еди Уилям важно е да бъде запазена и поверителността между производителя на продукта и клиентите, които го ползват. Той даде за пример собствената си компания, която е получила 32 хил. евро обезщетение от клиент, разгласил данни за ползвания от нея патентован продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още